Meksički minikrastavci izgledaju kao male lubenice, a okus im je poput mješavine običnih krastavaca i limete, neutralan i osvježavajući. Kukameloni se jedu sirovi, idealan su dodatak plati, salatama, pašu uz roštilj i sjajno se kombiniraju uz jela od povrća, te kao ljuta zimnica, u kombinaciji s čili papričicama.

Omiljeni su u Meksiku, a kupiti se mogu i kod nas na nekim OPG-ovima. Osim toga, mogu se i uzgojiti u vrtu. Obiluju antioksidansima i koriste probavi jer sadrže potrebna vlakna, a zbog vitamina C preporučuju se i za jačanje imuniteta.

Ako ih odlučite termički obraditi, neka to bude što kraće. Dovoljno im je tek nekoliko minuta na vrućoj tavi, kao dodatak jelima iz woka ili kratko prženom povrću.

Slobodno ih kombinirajte s papričicama i paprikama, rajčicama, češnjakom, citrusima, octom i začinskim biljem. Kukamelon je odličan i u osvježavajućim pićima, kao i koktelima. 

Marinirani kukamelon: 

  • 1 žlica svježe cijeđenog soka od limete
  • 2 žličice sojina umaka s niskim udjelom natrija
  • 1 žličica rižina octa
  • 1 žlica mirina (slatko rižino vino)
  • ¼ žličice soli
  • 170 g kukamelona
  • prstohvat pahuljica čilija

Priprema:

  1. U maloj posudi pomiješajte sok od limete, sojin umak, ocat, mirin i sol. Stavite na stranu.
     
  2. Kukumelone prepolovite po dužini i dodajte ih u zdjelu. Pomiješajte ih kako biste bili sigurni da su dobro obloženi, pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite da se mariniraju najmanje 30 minuta pa do sat vremena.
     
  3. Kada su spremni za posluživanje, pospite ih pahuljicama čilija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju