Blagi, hrskavi minijaturni kukuruz pronaći ćete u wokovima diljem Azije, ali i u brojnim europskim jelima. Sićušna zrna na minijaturnom klipu vidimo tek u staklenkama i limenkama, ali ne i na tržnicama. No što je točno baby ili minijaturni kukuruz? Taj je mališan zapravo samo običan kukuruz koji se bere prije nego što zrno dozrije.

Najveći broj tako mladog kukuruza uzgaja na Tajlandu, a s obzirom da ne podnosi dobro daleka putovanja, najčešće se prodaje konzerviran u vodi s limunskom ili mliječnom kiselinom, kao i soli i ponekad šećerom. Oni koji su probali svježi minikukuruz kažu da je izrazito blag, blago slatkast i hrskav.

Baby kukuruz je odličan sirov na platama ili salatama, a može se i pržiti ili ubaciti u wok, zajedno s ostalim vrstama povrća i mesom, kao i dodati juhama i varivima.

Prije pripreme, mladi kukuruz, dobro isperite i osušite. Ako ga planirate pržiti, možete ga uzdužno prepoloviti ili nasjeckati na krupnije kolutiće, ali i pržiti 3,4 minute u komadu na komadiću maslaca i malo maslinova ulja. U Aziji ga vole i ispohati u smjesi za začinima dok ne postane hrskav, a isprobati ga možete u tempuri koja je dovoljno lagana da ne maskira nježne okuse, a daje predivnu hrskavost.  

Odlučite li ga kuhati, pazite da ga ne prekuhate jer će biti kašast i izgubiti okus. Bit će mu dovoljno 4-5 minuta u vrućoj vodi, a nakon toga ga procijedite i prema želji prelijte rastopljenim maslacem. Baby kukuruz možete poslužiti i kao grickalicu s kakvim umakom, namazom ili aromatiziranim maslacem. Slagat će se s dimljenim chillijem, češnjakom, kao i kurkumom. Kukruz možete skuhati i na pari, za što će biti potrebno oko 5-6 minuta da omekša.

Kako pravilno zamrznuti gljive? Izbjegnite česte pogreške i sačuvajte ih za fina jela Zapečene gljive Umak/Ilustracija Sunčanice - 3 +5 Zapečene punjene gljive

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju