Margarita je jedan od najpopularnijih koktela na bazi tekile koji se radi s dodatkom limetinog soka i triple seca. No danas postoje mnogobrojne varijacije na temu – pije se sve od koktela bogato oplemenjenih različitim voćem i voćnim sokovima preko smrznutih margarita do niskokaloričnih kombinacija s malim postotkom šećera.
Neki čak niti ne koriste tekilu da bi napravili margaritu. Umjesto toga koriste se mezkalom. I dok se tekila dobiva destilacijom biljke plave agave (Agave tequilana), mezkal se može proizvesti od bilo koje vrste agave. Iako dobar dio mezkala ima vrlo sličan okus tekili, neke brendove karakterizira slađi i pomalo dimljeni okus tog alkoholnog pića.
Upravo zato mezkal je izvrsno rješenje za pripremu ljutih margarita, odnosno koktela aromatiziranih čili papričicama i đumbirom.
Sastojci za ljutu margaritu:
50 ml mezkala
25 ml svježe iscijeđenog limunova soka
20 ml šećernog sirupa
1 čili papričica
komadić đumbira
komadići leda
sol
Priprema:
1. Narežite čili papričicu na manje komade, uklonite sjemenke, pa ju stavite u mezkal. Pustite da se mezkal aromatizira čilijem oko pet minuta.
2. Iscijedite limunov sok, pa u njega dodajte komadiće narezanog korijena đumbira veličine oko 2,5 centimetara. Pustite da se limunov sok aromatizira đumbirom oko pet minuta.
3. Napunite shaker za koktele komadićima leda. Procijedite mezkal i dodajte ga u shaker kao i limunov sok s komadićima đumbira te šećerni sirup.
4. Tresite shaker dok ne postane leden na dodir.
5. Procijedite sadržaj shakera, pa koktel prelite u čašu ispunjenu ledom te obrubljenu solju. Živjeli!