Mimosa (mimoza) je jedan od najpoznatijih, ali i najlakših koktela za pripremu. Sastoji se od svega dva sastojka – narančinog soka i pjenušca, odnosno šampanjca – koji se poslužuju u visokoj staklenoj čaši.

Koktel je dobio ime prema istoimenoj biljci prepoznatljive žute boje, a njezin osvježavajući okus idealno se sljubljuje s tostevima, pečenim jajima i drugim sličnim jelima koji se služe u vrijeme bruncha. Iako nije poznato tko je prvi izumio mimozu – Britanci ili Amerikanci – s podjednakim užitkom u njoj se gušta s obje strane Atlantskog oceana.

Moscow mule Hrana i piće Bolji od džin-tonika? Hit-piće s hrvatskih terasa koje se ispija iz bakrenih lončića

Margarita je, pak, kraljica večernjeg izlaska. Iako postoje stotine varijacija tog meksičkog koktela koji savršeno ide uz burito, tacose, enchiladu i nachose, originalni recept obuhvaća tekilu, limetin sok i triple sec. Opojna kombinacija poslužuje se preko zdrobljenog leda u posebno dizajniranoj čaši obrubljenoj solju.

Oni koji se ne mogu odlučiti između ta dva slavna koktela, biraju mimosaritu. Ili je to barem ime pod kojim se uzbudljiv crossover naručivao ovoga ljeta na zagrebačkom Gornjem gradu u kafiću Muzeja prekinutih veza.

Slika nije dostupna Hrana i piće Jeste li znali? Greška koju mnogi rade kad kupe piće u limenci

Sastojci mimoze i margarite omogućavaju uzbudljive koktelske igre. Brokenships cafe se odlučio za kombinaciju tekile Jose Cuervo, limetinog soka, agave sirupa i pjenušavog vina Grasecco u visokoj šampanjskoj čaši obrubljenoj solju koja je ovoga ljeta bila posebno veliki hit među turistima.

Kombinaciju mimoze i margarite možete isprobati i u svojem domu, a mi vam nudimo jednostavni recept za društvo od četiri do šest osoba.

Recept za 4 do 6 čaša:
1 boca pjenušca po želji
500 ml soka od naranče
200 ml tekile
125 ml limetina soka

Priprema:

Dobro promiješajte sok od naranče, limete i tekilu te raspodijelite tekućinu po čašama. U svaku čašu dodajte komadiće leda, a sve zajedno prelijte pjenušcem po želji. Ukrasite kriškama narnče ili limete. Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju