„Znate li kako je nastao espresso martini? Osmislio ga je Richard Bradsell, u osamdesetim godinama. Priča ide tako da je mlada dama, koja će kasnije postati supermodel, prišla Richardu u baru za šank, i naručila piće uz riječi: „Wake me up and then f**k me up!“ Richard je posegnuo za šalicom espressa, likerom od kave i votkom te napravio koktel poznat kao espresso martini. Mi smo recept za pripremu espresso martinija malo izmijenili te smo umjesto votke koristili Aviation gin (jer je to najbolji džin na svijetu)“, uvela nas je u priču Aja iz Finih stvari.

Osim vrhunskog džina, koristili su i kavu voćnih nota s područja Etiopije - specialty kavu koju je pripremila berlinska pržionica Fjord coffee, a koju možete pronaći na web shopu Karibu Kaaawae.

Za recept pripremite i amaretto, šećerni sirup te kekse od badema. Umjesto u espresso aparatu, kavu možete pripremiti i u moki (kafetijeri). U shakeru pomiješajte 4 cl džina, 2,5 cl kuhane kave, 2 cl amaretto likera i 1,5 cl šećernog sirupa. Protresite u shakeru tridesetak pa procijedite u ohlađenu čašu za martini, a na gustu pjenu položite keks od badema.

Kako pripremiti savršenu moku, zna Karibu Kaawa.

„Moka je u originalu napravljena od aluminija, ali se u današnje vrijeme preporučaju one od nehrđajućeg čelika. Sastoji se od tri zasebna dijela. U donji se dio ulijeva voda, u središnji se usipava kava, a gornji se dio ispuni produktom nastalim vrenjem vode i djelovanjem tlaka koji podiže vodu kroz kavu i na kraju se prolaskom kroz cjevčicu u gornjem dijelu ispunjava cijela prostorija predivnim mirisom kave, a naša moka našim najdražim napitkom“, otkrivaju u Karibu Kaaawi, a detaljne (i zabavne) upute za pripremu, korak po korak, pročitajte ovdje.

Vlasnice Ana Buljan i Ivana Zec Karibu Kaaawu otvorile su svoj coffee shop (ili kavodućan) na Trešnjevci prije koju godinu, s namjerom da ožive kvart novim sadržajima i približe scenu vrhunske kave (specialty coffee) Hrvatima. Odlučile su promovirati kavu malih europskih pržionica - a to im je i pošlo za rukom.

Espresso martini Espresso martini (Foto: PR)

Prostor u Ozaljskoj bila je ljubav na prvi pogled, a kasnije je uz pomoć dizajnerica Bernarde Cesar i Marije Juze, iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, postao ono što je danas. U međuvremenu su se u lijepi prostor zaljubili stalni gosti, a dok čekamo da se kafići otvore na njihovom web shopu možete pronaći vrhunske arabice, ali organski chai latte te orginalne poklone.

Iza tvrtke Fine stvari stoje Zlatko Ivkić i Hrvoje Šerkinić, koji neumorno šire svoje znanje o destilatima, kao i detaljima barskog i ugostiteljskog posla.

„Fine stvari, među ostalim, uvoze i distribuiraju neke od zaista kultnih svjetskih brendova poput Tito’s votke, Aviation gina, Mulassano vermuta ili šampionskog tajvanskog malt whiskyja Kavalan. Selekciju najfinijih svjetskih viskija, džinova, tonika, rumova i drugih finih pića kakvu nudi naš web shop teško ćete pronaći drugdje. Ono što je sad u vrijeme pandemije posebno važno je da se svaka narudžba u Zagrebu može preuzeti osobno putem pametnog sandučića bilo kad, bez kontakta s dostavljačima i bez plaćanja dostave.

Posebnu pažnju posvećujemo pronalasku ekskluzivnih proizvođača malih serija finih destilata - to su recimo Hampden Estate rum ili viskiji škotske destilerije Kilchoman. Razvijamo i kategoriju vrhunskih vina i šampanjaca“, otkrivaju Fine stvari, gdje možete naručiti i sve što treba za savršeni espresso martini. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju