Između Poreča i Novigrada smjestila se općina Tar-Vabriga kojom rijeka Mirna vrluda do šuma i maslinika, sve do mora. Taj kraj još uvijek čuva tradiciju maslinara i ribara kao i kamene kuće s ognjištima. Neke od njih meke su za gurmane, a među domaćim specijalitetima ističe se i sir koji izvrsno paše uz vino ovog kraja.

A upravo ondje mlijeko i sir se proizvode najmanje tisuću godina. U 13. stoljeću spominje se put što dolazi iz pravca Vižinade i spušta se do Tarske vale. Tim su putem drevni Ćići, koji su naselili područje Ćićarije, vodili ovce prema moru na ispašu. Ostaci jedne od farmi nalaze se nedaleko od Poreča, na Gradini, uzvisini u blizini koje je i Stancija Špin, restoran i kušaonica koja nudi nagrađivane istarske sireve i skutu, mjesto gdje se organiziraju kulinarske i vinske radionice. Ondje je i sirana, a od 2013. godine i Cesta sira, kojom se može prošetati do pašnjaka.

Stancija Špin, izgrađena od istarskog kamena nezaobilazna je stanica na Cesti sira. U svojevrsnoj ambasadi sira zelene Istre sir se kuša uz maslinovo ulje, a oni koji žele znati više vole poslušati o tome kako slast duguje blizini mora, suncu, soli i mirisnoj mediteranskoj travi jedinstvene mikrolokacije.

Osim sira, u Stanciji Špin gosti uživaju u pršutu, janjetini u teći, mekim obrazima od boškarina u teranu te tradicionalnoj tjestenini: fužima i pljukancima. Stancija Špin oduševila je i fotografa Romea Ibriševića, čije fotografije pogledajte u našoj galeriji.

Samo je jedna Kantina: Restoran u kojem možete naučiti kuhati otvara "plac" s delicijama iz cijelog svijeta MM Kantina - 3 MM Kantina - 1 MM Kantina - 11 +20 MM Kantina - 21

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju