Solomillo a la Pimienta je tradicionalno španjolsko jelo sastavljeno od svinjetine u bijelom paprenom umaku.
Solomillo u španjolskom jeziku označava svinjski kare, no ovo jelo možete pripremiti i s drugim vrstama svinjskog mesa, ali i junetinom ili piletinom.
Pimienta je španjolsko ime za papar koji se dodaje u mljevenom obliku, ali i u zrnu tijekom posluživanja. Idealno se sljubljuje s bijelim umakom na bazi vrhnja, vina, luka i češnjaka.
Jelo se priprema u jednom loncu, a najčešće poslužuje uz kuhani krumpir i druge vrste povrća.
Sastojci za svinjske šnicle u paprenom umaku:
- 4 svinjske šnicle debljine oko 3 cm
- 250 ml vrhnja za kuhanje
- 170 ml bijelog vina
- 3 čajne žličice svježe smljevenog crnog papra
- 2 manja luka
- 1 žlica crnog papra u zrnu
- 1 češanj češnjaka
- biljno ulje za pirjanje i prženje
- sol po želji
Priprema svinjskih šnicla u paprenom umaku:
- Začinite svinjetinu sa soli s obje strane.
- U većoj tavi zagrijte nešto ulja pa ispecite svinjske šnicle. Pecite meso oko tri minute sa svake strane dok ne dobiju lijepu smeđu boju. Stavite ih sa strane i pokrijte s aluminijskom folijom.
- Na preostaloj masnoći u tavi prepirjajte sitno nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte sve zajedno dvije do tri minute do povrće ne omekša.
- Podlijte s bijelim vinom i kuhajte na laganoj temperaturi oko 10 do 15 minuta.
- Dodajte vrhnje za kuhanje i kuhajte tri do pet minuta dok se sastojci ne sljube.
- Začinite sa solju i mljevenim paprom.
- Koristeći štapni mikser pretvorite umak u glatku smjesu. Vratite meso u umak i kuhajte sve zajedno još par minuta dok se meso ne ugrije i termički ne obradi do kraja.
- Poslužite meso s umakom i zrnima papra. Dobar tek!
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0