Španjolska riža je tradicionalni način pripreme riže u sjevernom dijelu Meksika. Vjeruje se da je jelo dobilo ime jer su španjolski istraživači donijeli rižu u Meksiko iz Azije, i pokazali im kako se sprema.
Španjolska riža obuhvaća kuhanje riže dugog zrna u pilećem temeljcu i šalši - bogatom meksičkom umaku na bazi rajčica što joj daje dodatnu dubinu okusa i neodoljivu boju. Zbog toga je neki zovu arroz rojo ili crvena riža.
Ova riža je toliko fino da se može jesti i samostalno. Meksikanci je najčešće poslužuju kao prilog drugim jelima – uz pečeno meso (carne asada), mljeveno meso (picadillo), a stavljaju je u taco.
Donosimo vam najlakši recept za španjolsku rižu, a koja se priprema od tek pet sastojaka.
Španjolska riža - sastojci:
- 500 ml pilećeg temeljca
- 350 g riže dugog zrna
- 250 g šalše
- 1 luk
- biljno ulje po želji
Španjolska riža - priprema:
- Zagrijte malo ulja u tavi i na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte luk oko pet minuta dok ne omekša.
- Dodajte rižu i tostirajte je u tavi s lukom u trajanju oko dvije minute. Potom je podlijte s pilećim temeljcem i šalšom. Kada tekućina zavrije, smanjite temperaturu, pokrijte lonac i kuhajte rižu oko 20 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja.
- Poslužite kuhanu rižu sa začinskim biljem po želji – najbolje bi bilo sa svježim listićima korijandera. Dobar tek!
S ovih 10 namirnica iz smočnice nikad nećete biti gladni – čak i kada nemate ništa u frižideru