Pico de gallo jedna je od najpopularnijih meksičkih salsa u svijetu. U Meksiku se naziva još i salsa Mexicana jer obuhvaća boje meksičke zastave: zelenu, bijelu i crvenu.
Pico de gallo se radi od svježih sastojaka - baza su joj sirove namiornice poput rajčice, luka, ljute papričice, limete, svježih listova korijandera te soli.
Servira se najčešće s čipsom od tortilje, ali poslužuje i s ribom, piletinom s roštilja i sličnim jelima.
Vrlo se lako priprema i kod kuće, a okus joj postaje sve bolji što duže stoji u hladnjaku. Ipak, treba imati na umu da biste pripremljenu smjesu koja stoji u hladnjaku trebali pojesti u maksimalno tri dana.
Najvažnije za recept jest da koristite svježe i zrele namirnice – nedozrela rajčica drvenaste teksture upropastit će cijelu salsu.
Sastojci za pico de gallo:
- 1 velika svježa i zrela rajčica
- ½ luka
- 1 jalapeño papričica
- 15 grama svježih listića korijandra
- ½ limete
- sol po želji
Priprema:
- Iscijedite sok limete i posolite ga. U tekućinu dodajte sitno nasjeckanu rajčicu, luk i jalapeño papričicu.
- Sve dobro promiješajte pa u salsu dodajte narezane listiće svježeg korijandra.
- Ohladite u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja. Dobar tek!
5 jela od svježih rajčica koja morate probati ovoga ljeta +1