Složenci su iznimno fleksibilna jela – u njih možete staviti raspoložive sastojke iz hladnjaka i smočnice i prilagoditi ih svojem ukusu, ali i jesti u bilo koje dob dana.

Ovaj složenac sa jajima, sirom i špinatom je upravo takav recept, a pojesti ga možete za doručak, ručak i večeru.

Da biste napravili ovo jelo ručno pomiješajte sve sastojke, izlijte ih u lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Obrok će biti gotov za pola sata.

U receptu možete upotrijebiti sirovi ili smrznuti špinat – ako koristite potonji odmrznite ga prije upotrebe i dobro ocijedite prije nego što ga stavite u složenac kako vam višak vlažnosti ne bi pokvario teksturu jela.

Složenac sa špinatom - sastojci:

  • 450 g smrznutog špinata
  • 250 ml mlijeka
  • 250 g naribane mozzerelle
  • 125 g maslaca
  • 120 g brašna
  • 3 jaja
  • 1 srednje veliki luk
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica praška za pecivo

Složenac sa špinatom - priprema:

  1. Pomiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. U smjesu dodajte rastopljeni maslac, mlijeko i jaja i sve dobro ručno promiješajte.
  2. Odmrznite špinat i ocijedite višak vode. Ubacite špinat u smjesu, zajedno s nasjeckanim lukom i naribanom mozzarellom. Povežite sastojke.
  3. Dobivenu smjesu prebacite u pravokutni lim za pečenje koji ste dobro namastili. Stavite peči u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 30 do 35 minuta. Provjerite čačkalicom je li složenac pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  4. Poslužite jelo toplo s umakom po želji. Dobar tek!

I nije neka šteta preskočiti? Lista povrća koje nije toliko zdravo koliko se misli Povrće koje ponekad možete i preskočiti Povrće koje ponekad možete i preskočiti - 6 Povrće koje ponekad možete i preskočiti - 5 +4 Povrće koje ponekad možete i preskočiti - 4