Vožnja biciklom sigurnija je kada na glavi imamo odgovarajuću kacigu. No što s njom učiniti kada dođemo na željeno odredište? Okrugli oblik kacige nespretan je za nošenje i spremanje, pa je radije preskačemo u vožnji umjesto da se brinemo o vlastitoj sigurnosti.

Korejska tvrtka Nature Mobility osmislila je kacigu po imenu Raba koja rješava taj problem. Riječ je o sklopivom modelu inspiriranom origamijem koji se može spljoštiti i spremiti u ruksak, pa čak i aktovku ili torbu za laptop.

Kaciga kad se spljošti Kaciga kad se spljošti (Foto: Profimedia)

Da biste je sklopili, potrebno je okrenuti kotačić na rubu kacige - i ona će se spljoštiti u svega nekoliko sekundi. Nakon toga je možete spremiti gdje god poželite. Isto tako, pretvorit ćete je u trodimenzionalnu okruglu kacigu s tek nekoliko okreta kotačića u desetak sekundi.

Veličina kacige može se prilagoditi pojedincima, dok unutarnji jastučići jamče udobnost tijekom nošenja. Izrađena je od tarpaulina – materijala koji se često koristi za izradu vojničkih šatora.

Izdržljiva je i pruža zaštitu od mogućih udaraca, a istovremeno je iznimno lagana i jednostavno ju je nositi. Teži tek oko 410 grama. Povrh svega, vodonepropusna je, periva te odbija UV zrake.

Kako izgleda kaciga Raba, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Rubbee X: Komplet koji običan bicikl pretvara u električni bicikl Komplet Rubbee X za pretvaranje običnog u električni bicikl - 4 Komplet Rubbee X za pretvaranje običnog u električni bicikl - 3 Komplet Rubbee X za pretvaranje običnog u električni bicikl - 1 +0 Komplet Rubbee X za pretvaranje običnog u električni bicikl - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju