Proizvodi napravljeni od mlijeka bogati su bjelančevinama koje grade mišiće i važne su za normalno funkcioniranje cijelog organizma. No, znate li u kojem se siru nalazi najviše proteina?

Parmezan ili talijanski parmigiano reggiano tvrdi je polumasni sir koji se radi od neobranog kravljeg mlijeka, a zrije od jedne do četiri godine. Ovaj pikantni sir iz okolice Parme karakterizira zrnata tekstura, ali i visoki postotak bjelančevina.


U 100 grama parmezana naći ćete u prosjeku 38 grama bjelančevina, čime se penje na vrh ljestvice sireva s najvećom količinom proteina.

Ne samo da je riječ o vrlo ukusnom siru punom proteina već i o fleksibilnoj namirnici koja će produbiti i poboljšati okus brojim jelima. Parmezan se dodaje na jela od tjestenina, pizze i salate. Naribati ga možete i dodati različitim juhama i varivima ili staviti u slane pite.

Parmezan ima u prosjeku 38 posto bjelančevina Parmezan ima u prosjeku 38 posto bjelančevina (Foto: Shutterstock)

Imajte na umu da parmezan ima i visoki postotak masnoća – 29 grama na 100 grama proizvoda – pa ga treba jesti u umjerenim količinama.

U potrazi ste za sirevima bogatima bjelančevinama? Nabavite i pecorino – tvrdi sir od ovčjeg mlijeka koji u 100 grama ima nešto više od 28 grama bjelančevina.

Švicarski sir u 100 grama ima 27 grama proteina, gauda i edamer oko 25 posto bjelančevina, a brie oko 21 grama na 100 grama proizvoda.

Najmanje bjelančevina nalazi se pak u svježem siru – ima otprilike 11 grama na 100 grama proizvoda, ali istovremeno sadrži tek četiri grama masnoće.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju