Pura, polenta, pulenta od žganaca razlikuje se u načinu na koji se melje kukuruzno zrno. Palenta podrazumijeva sitno mljeveno kukuruzno brašno, a žganci krupniju kukuruznu krupicu.

Bezbroj je dodataka s kojima se palenta slaže, bilo da se dodaju tijekom ili pred kraj kuhanja, poput temeljca, maslinova ulja, maslaca, začina, mlijeka ili vrhnja – ili pak nakon kuhanja, kao što su čvarci, pržena slanina, luk te gulaš ili brudet.

Palenta je sjajna zamjena za kruh, pogotovo onaj koji ima aditiva na bacanje. Osim što ima manje kalorija, "kruh" od palente i zdraviji je od običnog, a ne sadrži gluten.

Sama je priprema brza, dovoljno je skuhati palentu i pričekati da se ohladi pa je narezati na kriške. Umiješate li u palentu i jaje ili dva te malo sira, lako se pretvara u obrok koji osim kvalitetnih ugljikohidrata sadrži i proteine, pa ćete i dulje biti siti, ili dobiti sjajan obrok nakon vježbanja. 

Odlučite li se za jaja, umiješajte ih tek kad palentu maknete s vatre kako bi ostala kremasta i glatka. Uz instant-palentu jelo će biti gotovo za 5 do 10 minuta, no imate li više vremena i želite ojačati ruke, odaberite grubo mljeveno kukuruzno brašno. Za više proteina dodati možete i koju žlicu chia sjemenki, grčki jogurt, maslac od kikirikija ili svježi sir.

Sastojci za palentu:

250 g palente
2 jaja
1 l vode
sol

Priprema:

1. Zagrijte vodu do vrenja, posolite i pjenjačom umutite palentu da ne bude grudica.

2. Kad se zgusne, maknite s vatre, pričekajte minutu pa žustro umiješajte jaja.

3. Ostavite da se ohladi pa narežite na kriške.

Savjet: Nakon što se ohladi, palentu narezanu na kriške možete i zapeći. Stavite ih na papir za pečenje i pecite je na 200 stupnjeva oko 12 minuta s jedne strane, zatim je izvadite, okrenite i još je toliko pecite i s druge strane. 

Česte pogreške: Što sa začinima kojima je istekao rok trajanja? Kurkuma Sečuanski papar Piskavica - 1 +0 Začini
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju