Kukuruz šećerac je najfiniji i najslađi u ljeto. Iskoristite njegovu sezonu i pripremite ukusnu salatu s dodatkom sezonskog povrća poput paprika i rajčica, a koju ćete začiniti s kremastim umakom na bazi maslinova ulja, kiselog vrhnja te feta sira.
Salata od kukuruza fantastičan je prilog jelima - poslužiti je možete uz meso s roštilja, kuhanu tjesteninu, ma možete je jesti i samostalno bez ikakvog dodatka, tako je fina.
Za ovo jelo najbolje je iskoristiti svježe kuhani kukuruz šećerac, ali ako nemate vremena za kuhanje poslužiti se možete i s onim iz konzerve.
Kako skinuti zrna kukuruza s klipa?
Očistite kukuruz: uklonite zelene listove i vlaknaste dlačice s klipa.
Očišćene klipove po želji možete kratko blanširati u vrućoj vodi, a potom ih ohladite i dobro posušiti. Ovaj postupak će vam olakšati uklanjanje zrna kukuruza s klipa.
Postavite klip kukuruza okomito na čvrstu podlogu poput drvene daske za rezanje. Oštrim nožem režite zrna kukuruza od vrha prema dnu.
Nemojte zarezivati preduboko - cilj je ukloniti zrna, ali ne i bijelo središte klipa. Rotirajte klip dok ne izrežete sva zrna, te ih upotrijebite po želji.
Salata od kukuruza - sastojci:
- 250 g kuhanog kukuruza šećerca
- 60 g smrvljenog feta sira
- 60 ml svježe iscijeđenog soka limuna
- 1 velika crvena paprika
- 1 veća rajčica
- 1 manji ljubičasti luk
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica svježe nasjeckanog peršina
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar po želji
Salata od kukuruza - priprema:
- Skuhana zrna kukuruza šećerca pomiješajte sa sitno nasjeckanom crvenom paprikom, rajčicom i lukom.
- Začinite salatu sa solju i paprom, dodajte svježe iscijeđeni limunov sok, ekstra djevičansko maslinovo ulje i kiselo vrhnje.
- U salatu dodajte i natrgani feta sir i sve dobro promiješajte. Poslužite sa svježe nasjeckanim peršinom.
- Stavite salatu u hladnjak da se marinira i poslužite kao prilog uz jelo. Dobar tek!
Savršena francuska salata: 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti dovoljno ukusna