Sahlab je gusti zimski napitak koji okusom podsjeća na začinjeno i zaslađeno mlijeko. Palestinski kršćani piju ga u božićno vrijeme, a varijante tog mirisnog toplog napitka stoljećima se ispijaju diljem Bliskog istoka, u Izraelu, Libanonu, Siriji i Jordanu.
Sahlab je brašno napravljeno od gomolja divlje orhideje i koristi se od osmanskog doba za zgušnjavanje deserata i pića. Kako su orhideje danas ugrožene, i sahlab je zabranjeno izvoziti, pa ako poželite pripremiti taj ukusni napitak izvan Bliskoga istoka, koristit ćete zamjenske sastojke kao i mi u ovome receptu.
Teksturu i okus sahlaba imitirat ćemo kombinacijom kukuruznog škroba (gustina) i ružine vodice ili vodice cvijeta naranče. Dodaci kao što su orasi, pistacije, kokos, karamele… i što vam god padne na pamet, daju hrskavost i teksturu piću koje ćete trebati i dobro prožvakati, a ne samo popiti.
Sastojci za sahlab:
- 25 g kukuruznog škroba
- 950 ml mlijeka
- 65 g šećera
- 5 ml ružine vodice ili vodice cvijeta naranče
- 25 g kokosa
- 40 g sitno nasjeckanih pistacija
- cimet, po ukusu
Priprema sahlaba:
- Dodajte kukuruzni škrob u 120 ml mlijeka, miješajte dok se ne otopi i ostavite sa strane.
- Preostalo mlijeko i šećer zakuhajte u loncu, zatim smanjite vatru i miješajte dok se sav šećer ne otopi. Dodajte otopljeni škrob i mlijeko i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri stalno miješajući. Dodajte ružinu vodicu ili vodicu cvijeta naranče i ponovno promiješajte.
- Izlijte u šalice i svaku ukrasite pistacijama i kokosom. Pospite cimetom i odmah poslužite.
Kuhinja puna mirisa, živih boja i začina: Recept za tabbouleh, jednostavnu salatu od bulgura +9