Sahlab je gusti zimski napitak koji okusom podsjeća na začinjeno i zaslađeno mlijeko. Palestinski kršćani piju ga u božićno vrijeme, a varijante tog mirisnog toplog napitka stoljećima se ispijaju diljem Bliskog istoka, u Izraelu, Libanonu, Siriji i Jordanu.

Sahlab je brašno napravljeno od gomolja divlje orhideje i koristi se od osmanskog doba za zgušnjavanje deserata i pića. Kako su orhideje danas ugrožene, i sahlab je zabranjeno izvoziti, pa ako poželite pripremiti taj ukusni napitak izvan Bliskoga istoka, koristit ćete zamjenske sastojke kao i mi u ovome receptu.

Teksturu i okus sahlaba imitirat ćemo kombinacijom kukuruznog škroba (gustina) i ružine vodice ili vodice cvijeta naranče. Dodaci kao što su orasi, pistacije, kokos, karamele… i što vam god padne na pamet, daju hrskavost i teksturu piću koje ćete trebati i dobro prožvakati, a ne samo popiti.

Sastojci za sahlab:

  • 25 g kukuruznog škroba
  • 950 ml mlijeka
  • 65 g šećera
  • 5 ml ružine vodice ili vodice cvijeta naranče
  • 25 g kokosa
  • 40 g sitno nasjeckanih pistacija
  • cimet, po ukusu

Priprema sahlaba:

  1. Dodajte kukuruzni škrob u 120 ml mlijeka, miješajte dok se ne otopi i ostavite sa strane.
  2. Preostalo mlijeko i šećer zakuhajte u loncu, zatim smanjite vatru i miješajte dok se sav šećer ne otopi. Dodajte otopljeni škrob i mlijeko i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri stalno miješajući. Dodajte ružinu vodicu ili vodicu cvijeta naranče i ponovno promiješajte.
  3. Izlijte u šalice i svaku ukrasite pistacijama i kokosom. Pospite cimetom i odmah poslužite.

 

Kuhinja puna mirisa, živih boja i začina: Recept za tabbouleh, jednostavnu salatu od bulgura Tabbouleh Tabbouleh Tabbouleh +9 Tabbouleh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju