Ako želite rižoto pun okusa, napravite samostalno svoj temeljac za podlijevanje riže. To je tajna toga jela u najboljim restoranima svijeta. Iskusni kuhari tvrde da se isplati utrošiti nekoliko sati da biste od kosti i ljuštura životinja napravili mesni temljac ili onaj riblji jer će on produbiti okus jela kojem ga dodajete.
Isplati se samostalno napraviti i povrtni temeljac – ne samo da ćete njime poboljšati okus rižota (juha, variva i gulaša), već ćete i smanjiti količinu otpada u kuhinji i uštedjeti na budžetu. Povrtni temeljac, naime, možete skuhati i od ostataka raspoloživog povrća.
Ako nemate vremena za višesatno nakuhavanje, iskoristiti možete i kupovni temeljac. Važno je samo da ga ugrijete i toplog postupno dodajte u rižu kako bi jelo dobilo optimalnu kremastu teksturu.
Na američkom jugu popularan je rižoto s dodatkom kozica. Tajna slasti toga jela očituje se u pasti od kozica, koja se smiksa u blenderu ili sjeckalici povrća prije nego što počnete s kuhanjem rižota. Napraviti ga možete i svojem domu po vrlo jednostavnom receptu koji donosimo u nastavku teksta.
Rižoto s kozicama - sastojci:
Za pastu od kozica:
- 300 g očišćenih kozica
- 240 g maslaca
- 3 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
- 2 žlice sitno nasjeckane ljutike
- 2 žlice suhog šerija
- korica 3 limuna
- ½ čajne žličice ljutih papričica
- sol po želji
Za rižoto:
- 1,5 l temeljca po želji
- 450 g riže za rižoto
- 300 g paste od kozica
- 250 ml bijelog vina
- 150 g naribanog parmezana
- 125 ml suhog šerija
- 125 g hladnog maslaca
- 65 ml maslinova ulja
- 2 ljutike
- 2 žlice limunova soka
- sol i papar po želji
- svježi vlasac za posluživanje
Rižoto s kozicama - priprema:
- Napravite pastu od kozica: očišćene kozice blanširajte u kipućoj vodi u trajanju od oko jedne minute. Izvadite ih iz vruće vode i stavite u hladnu vodu ispunjenu kockicama leda kako biste zaustavili proces termičke obrade. Ohlađene kozice pomiješajte u blenderu ili sjeckalici povrća s maslacem, šerijem, koricom limuna, ljutikom, svježim vlascem i nešto soli. Miksajte dok se sastojci ne povežu i ne dobijete smjesu nalik na pastu. Stavite pastu u hladnjak.
- Napravite rižoto: u većoj tavi ili loncu zagrijte ulje pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk – pirjate ga oko tri-četiri minute dok ne omekša. Dodajte rižu, dobro sve zajedno pomiješajte i tostirajte ga oko jedne minute.
- Podlijte rižu vinom i šerijem. Kuhajte nekoliko minuta sve zajedno dok alkohol ne ispari. Tada počnite postupno dodavati topao temeljac uz stalno miješanje dok ne potrošite svu tekućinu, a riža ne bude termički obrađena do kraja i kremasta. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta.
- Na kraju kuhanja dodajte limunov sok, nasjeckani vlasac, kockice hladnog maslaca i polovicu naribanog parmezana. Sve dobro promiješajte. Dodajte sol i papar. Poslužite s ostatkom naribanog parmezana. Dobar tek!
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti