Odmah nakon Vrnika, Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj, za koji se vjeruje da je bio naseljen još od vremena antike. Prostire se na 0,39 četvornih kilometara u Zadarskom kanalu – otprilike pola nautičke milje udaljen je od Preka na otoku Ugljanu.

Lokalno stanovništvo otok naziva i Lazaret. To je ime dobio jer je u 17. stoljeću služio kao bolnica (lazaret) za izolaciju oboljelima od gube i kuge za cijelo zadarsko područje. Danas je idilično mjesto za odmor ispunjen prekrasnom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture – otprilike njih 60.

Prema popisu stanovništva iz 2021., na otoku živi 35 stanovnika, što je skok za šest osoba od popisa iz 2011. Broj stanovnika ovisi i o godišnjem dobu – u zimskim mjesecima na Ošljaku živi desetak osoba, a u ljetnim mjesecima sav je kapacitet dostupnih smještajnih jedinica popunjen do kraja.

Zapanjujuća priroda

Jedna od posebnosti otoka jest što većina stanovništva nosi isto prezime – Valčić. Na Ošljak su došli s Cresa.

"U današnje vrijeme otoci su postali sve atraktivniji za cjelogodišnji život pa se na Ošljaku nađe i pokoje prezime koje nije Valčić. Osobe koje kupe kuću na otoku jako se dobro uklope među malobrojno lokalno stanovništvo te vole i poštuju otok", otkrili su nam iz Turističke zajednice Općine Preko.

Većim dijelom otoka dominira prekrasna park-šuma s gustom vegetacijom borova, čempresa i hrastova crnike uz nezaobilazna stabla maslina i mediteransku makiju. U hladovini borova smještene su male pitoreskne uvale čistoga mora koje su savršene za ljetno osvježenje od visokih temperatura.

Čarobna park-šuma mjesto je i na kojem možete vidjeti nekoliko ugroženih i strogo zaštićenih vrsta ptica, od ševe krunice (Lullula arborea) i primorske trepteljke (Anthus campestris) preko surog orla (Aquila chrysaetos) i morskog vranca (Phalacrocorax aristotelis) do zmijara (Circaetus gallicus) i dugokljune čigre (Thalasseus sandvicensis).

Što vidjeti?

Istražite ribarsku lučicu, posjetite crkvicu sv. Marije iz 6. stoljeća i ruševine mlina vjetrenjače iz 16. stoljeća te ruševine ljetnikovca obitelji Calogera. Tu je i stari dio naselja s desetak kuća – seoska cjelina Valčić – koji je nastao u 17. i 18. stoljeću. Na otoku se može vidjeti i bunker iz vremena Drugog svjetskog rata.

Stara škola na otoku ne radi već desetljećima jer nije imala dovoljan broj učenika za odvijanje redovite nastave. U međuvremenu je obnovljena i služi otočanima kao dom kulture i zabave.

"Otočani s ponosom ističu i stonovac (vodosabiralište), koji je nastao za vrijeme talijanske okupacije Ošljaka u Drugom svjetskom ratu. Talijani su napravili to veliko vodosabiralište i gusternu i tako cjelokupno stanovništvo otoka opskrbili vodom. Voda se uzimala iz špinice (slavine) koja i danas radi", kažu nam u Turističkoj zajednici Općine Preko.

Što raditi?

Automobilski promet po otoku je zabranjen, pa se tu najlakše kretati biciklom ili pješice.

"Pješačka staza na otoku duga je dva kilometra, prolazi uz svjetionik i ostatke vjetrenjača, a možete se popeti i na vrh otoka koji se izdiže na 90 metara, a s kojeg se pruža nezaboravan vidik", savjetuju u Turističkoj zajednici Općine Preko.

Istražite otok i njegove prirodne ljepote. Ošljak pruža velike mogućnosti za ribolov i ronjenje.

"Postavljen je i prvi umjetni riblji greben u Hrvatskoj u blizini obale Ošljaka radi očuvanja podmorskog života te s ciljem širenja aktivnosti vezanih za podmorje," dodaju u TZ-u Općine Preko.

Kako doći?

Do Ošljaka se može doći trajektom. Svaki dan trajekt pristaje na Ošljak u dva navrata, a postoje i dvije povratne linije za Zadar, odnosno Preko.

Majstorska cesta: Predivna zaboravljena prometnica koja je spojila jug i sjever Hrvatske Majstorska cesta - 7 Majstorska cesta - 6 Majstorska cesta - 5 +8 Majstorska cesta - 4

"Ako netko ima vlastiti brod, na otok može i u vlastitom aranžmanu. U ljetnim mjesecima izletnicima brodom Ošljak je omiljena destinacija", kažu nam u Turističkoj zajednici.

Tallinn - 1 Putovanja Više od 2 tisuće otoka: Čudesna europska zemlja u kojoj možete doživjeti peto godišnje doba

Imajte na umu

Na otoku nema niti jedne trgovine – čak ni tijekom ljeta. Otočani i njihovi gosti nabavljaju namirnice u obližnjem mjestu Preku na Ugljanu ili u Zadru. Također, ljeti na otoku radi samo jedan ugostiteljski objekt.

Gdje odsjesti?

Turistima je na raspolaganju jedna kuća za odmor i osam apartmana. No ako želite ovdje spavati, smještaj treba bukirati prije službenog početka ljetne sezone.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju