Nikolu Božića neki znaju iz Đurine Hiže, hvaljenog restorana na vrhu Tonimir brijega iznad Varaždinskih Toplica, gdje se gušta u prirodi, uz cvrkut ptica. Drugi su pak njegov lik i djelo upoznali kao „jokera zovi“ kad im se htjelo vrhunskog mesa i domaćih delikatesa, a sve je više ljudi čulo i za brend na kotačima Reshetka kojim istražuje gastrofestivale. 

Malo je takvih obožavatelja mesa koji u svojoj zbirci imaju čak 13 ili 14 grillova, među kojima posebno mjesto ima Kamado, a kad je riječ o dry agerima, ponosni je vlasnik možda najvećeg u Lijepoj Našoj, u koji stane čak 250 kilograma mesa. Više je to od pukog kolekcionarstva, svaki od primjeraka Nikoli ima posebnu vrijednost. 

Tko je imao prilike s njime popričati zna da se radi o entuzijastu koji gotovo svu svoju energiju ulaže u posao te želi svojim primjerom, bez muljanja, pokazati kako se iskrenim pristupom mogu napraviti velike stvari. Jedna od njih je i zalaganje za odgovoran i fer uzgoj goveda u Hrvatskoj, s kakvim se i sam bavi. Odnedavno je Nikola postao i jedan od pionira uzgoja cijenjenog wagyu goveda u Hrvatskoj.

Ostvario je dugogodišnji san i ugostio prve krave i bika koji slobodno pasu na 750 metara nadmorske visine u Parku prirode Žumberak. Riječ je o križancima wagyu goveda i holsteina, kako nam priča Nikola, pasmine koja je najotpornija na stres pa je tako tekstura i okus mesa bolja jer nema štetnih posljedica poput djelovanja hormona stresa i drugih čimbenika.

Dok smo bili zatvoreni u kućama, a restoran zbog izvanrednih mjera nije radio, Nikola Božić sa svojim timom nije mirovao. „Deda ide po svetu“ na pragove diljem Hrvatske donosio je gurmanske steakove: T-bone koji odležava više od 35 dana, wet aged rib-eye, mariniran u maslinovu ulju, ružmarinu i češnjaku, kao i odležani tomahawk, kulen od crne slavonske svinje, kobasice od divljači, burgere, prefini mamin kruh, sirupe od koprive i mente te zagorski pesto.

Na svojem proputovanju od oko 55 tisuća kilometara uzduž i poprijeko Hrvatske, Nikola je upoznavao proizvođače, otkrivao rijetke pasmine goveda i dogovarao suradnje. Deda za sada miruje, ali se zato Reshetka udružila sa cheficom Katarine Vrenc “Fine Street Food by Reshetka & Katarina Vrenc“ kako bi predstavili umijeće pripreme kreativnih jela od lokalnih sastojaka. Vješti dvojac dolazi gdje treba, bilo na plažu, u restoran ili bistro, gdje se od vrhunskih namirnica pripremaju promišljena jela vrijedna pozornosti. 

Čarobnjak za meso svoje će vještine pokazati i na Europskom tjednu regija i gradova koji će se održati sredinom listopada na trgu u središtu Bruxellesa. Za tu će se priliku udružiti s ekipom iz Maison d’Istrie i predstaviti jela od najboljih hrvatskih namirnica tijekom pet dana, koliko će trajati event.

Ako ih još niste kušali, uvid u divote kakve nastaju na OPG-u Nikole Božića možete dobiti na Zagreb Burger Festivalu koji kreće od srijede na Strossmayerovom trgu. Purgerski burgeri kojima odaje počast svojem kraju stižu i ove godine, a očekivati možemo nešto staro, nešto novo i nešto ekskluzivno.

Proslavljenom burgeru Divlji Đuro koji je prošlih godina osvajao srca i nepca kombinacijom divljači s raguom od šumskih gljiva u brioche pecivu pridružit će se i E buraz od kombinacije junetine (plečka, prsa, rebarca) i dehidrirane jetrice s parfeom od jetre i pireom od češnjaka u brioche pecivu. Kako nam priča Nikola, kao inspiracija je poslužila omiljena iznutrica koja je tradicijom neraskidivo vezana od ovog kraja.

Jeste li ikada čuli da netko stavlja odležali biftek u burger? Mi do sada nismo, a nije ni Nikola koji se odlučio na takav potez s burgerom Đurina, frende. Pomno birane komade vrhunskog mesa nije htio kvariti salatom, ni drugim „kerefekama“ koje odvlače pozornost s dominantne arome; tek pesto od rukole i majoneza od smeđeg maslaca pravit će društvo delikatnom tenderloinu u brioche pecivu.

Dnevno će se peći tek 30 komada, a iako je mogla biti viša obzirom na cijenu „materijala“, Đurina, frende će koštati 99 kuna. Žeđ će se gasiti pivom, vinom ili domaćim sokovima od bazge ili mente i koprive. Bit će tu i drugih iznenađenja, šuška se o odležalim steakovima i drugim divotama, no da biste provjerili o čemu se radi, posjetite Reshetku na Zagreb Burger Festivalu. 

Šapnut ćemo vam i da Katarina Vrenc dolazi na Strossmayerov trg 8.9 od 18:30, kada će nam pripremiti pravi show, a što će se kuhati, nek' ostane iznenađenje :)

Vidimo se! 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju