Kakvi bi to blagdani bili u Njemačkoj bez Weihnachtsplätzchena ili božićnih keksa? Nikakvi! Zvijezda svakog blagdanskog tanjura i ove će godine biti zimtsterne. Riječ je o keksima u obliku zvijezda koji se pripremaju s cimetom, a po kojem su i dobili ime.
Nije posve jasno tko je prvi napravio zvjezdice od cimeta, no pretpostavlja se da potječu iz 16. stoljeća. S obzirom na to da su cimet, šećer i bademi bili iznimno skupe namirnice, zimtsterne su si mogli priuštiti samo bogataši. U domovima "običnog" puka tradicija pripravljanja ovih keksa pojavila se tek u 19. stoljeću.
Ne samo da zimtsterne imaju izgled, okus i aromu koja podsjeća na blagdane već imaju i dug vijek trajanja. Pripremaju se od tek nekoliko sastojaka – bjelanjaka, mljevenih badema, šećera u prahu, nešto cimeta i soli – početkom prosinca i jedu tijekom dva tjedna. Što su stariji, keksi su sve mekši.
Zvjezdice od cimeta - sastojci
- 200 g mljevenih badema
- 140 g šećera u prahu
- 2 bjelanjka
- 2 čajne žličice cimeta
- prstohvat soli
Zvjezdice od cimeta - priprema
- Istucite bjelanjke u snijeg zajedno sa šećerom u prahu. Odvojite sa strane četvrtinu šalice smjese za glazuru. U ostatak preostale smjese umiješajte mljevene bademe, cimet i sol. Pomiješajte sve zajedno da se sastojci sljube. Zamotajte smjesu u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da se stisne na oko 30 do 60 minuta. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje te ih prekrijte papirom za pečenje.
- Ohlađenu smjesu stavite na ravnu podlogu koju ste lagano posipali s običnim šećerom. Razvucite smjesu na debljinu oko jednog centimetra. Modlicom u obliku zvijezde izrežite tijesto i prebacite na pripremljeni papir za pečenje. Ostatak tijesta ponovo zamijesite, izravnajte i oblikujte u zvjezdice. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Sačuvani snijeg pažljivo premažite preko vrha keksa.
- Kekse stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 Celzijevih stupnjeva oko 12 do 15 minuta, odnosno dok keks ne izgleda suho i ispečeno, a glazura i dalje bijelo. Pustite da se keksi ohlade do kraja prije nego što ih možete poslužiti. Dobar tek!
Kako savršeno ispeći ribu? Tri osnovne stvari bez kojih je nemoguće uspjeti +0