S dolaskom toplijeg vremena u potrazi smo za jednostavnim i ukusnim jelima sastavljenim od svježeg povrća i voća. Uz tikvice, patlidžani se nameću kao sjajan izbor za kulinarska eksperimentiranja.

Patlidžani su iznimno fleksibilna namirnica koja se može iskoristiti za pripremu različitih umaka i namaza, dodavati u juhe i variva, ali i ispeći na roštilju.

Patlidžani s roštilja, pak, sjajno će se sljubiti sa sirom i rajčicama uz dodatak kvalitetnog maslinovog ulja i nešto omiljenog začinskog bilja.

Sastojci za zapečene patlidžane sa sirom i rajčicama:

  • 2 veća patlidžana
  • 300 grama mozzarelle
  • 150 grama cherry rajčica
  • 1 ljutika
  • maslinovo ulje
  • soli i papar po želji
  • svježi listići bosiljka ili neko drugo začinsko bilje

Vegetarijanska musaka s lećom Hrana i piće Vegetarijanska musaka: Recept za fini grčki složenac bez grama mljevenog mesa

Priprema zapečenih patlidžana sa sirom i rajčicama:

  1. Zagrijte gril-tavu ili upalite roštilj.
  2. Patlidžane operite i narežite po dužini na kriške debljine oko 2,5 centimetra. Premažite ih maslinovim uljem, sa solju i paprom.
  3. Ispecite patlidžane na gril-tavi ili roštilju oko 4 do 5 minuta sa svake strane. Prebacite ih na tanjur.
  4. Na istoj gril-tavi ili roštilju prepecite ljutiku koju ste prethodno prerezali na manje komade namazali s maslinovim uljem te začinili sa solju i paprom.
  5. Preko grilanih patlidžana dodajte mozzarellu, prepečenu ljutiku i prepolovljene cherry rajčice. Pokapajte sve zajedno s još malo maslinova ulja.
  6. Stavite sve zajedno u zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite sve dok se sir ne rastopi i zapeče.
  7. Poslužite kao predjelo ili prilog jelu sa svježim bosiljkom ili nekim drugim svježim začinskim biljem po želji. Dobar tek!

Bez gorčine: 5 trikova kuhara s kojima će pečeni patlidžan uvijek imati sjajan okus Jela s patlidžanom - 1 Jela s patlidžanom - 3 Jela s patlidžanom - 4 +3 Jela s patlidžanom - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju