S dolaskom toplijeg vremena u potrazi smo za jednostavnim i ukusnim jelima sastavljenim od svježeg povrća i voća. Uz tikvice, patlidžani se nameću kao sjajan izbor za kulinarska eksperimentiranja.

Patlidžani su iznimno fleksibilna namirnica koja se može iskoristiti za pripremu različitih umaka i namaza, dodavati u juhe i variva, ali i ispeći na roštilju.

Patlidžani s roštilja sjajno će se pak sljubiti sa sirom i rajčicama uz dodatak kvalitetnog maslinova ulja i malo omiljenog začinskog bilja.

Sastojci za zapečene patlidžane sa sirom i rajčicama:

  • 2 veća patlidžana
  • 300 g mozzarelle
  • 150 g cherry rajčica
  • 1 ljutika
  • maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • svježi listići bosiljka ili neko drugo začinsko bilje

Slika nije dostupna Hrana i piće Vegetarijanska musaka: Recept za fini grčki složenac bez grama mljevenog mesa

Priprema zapečenih patlidžana sa sirom i rajčicama:

  1. Zagrijte gril tavu ili upalite roštilj.
  2. Patlidžane operite i narežite po dužini na kriške debljine oko 2,5 centimetara. Premažite ih maslinovim uljem i začinite solju i paprom.
  3. Ispecite patlidžane na gril tavi ili roštilju oko 4 do 5 minuta sa svake strane. Prebacite ih na tanjur.
  4. Na istoj gril tavi ili roštilju prepecite ljutiku koju ste prethodno prerezali na manje komade i premazali maslinovim uljem te začinili sa solju i paprom.
  5. Preko grilanih patlidžana dodajte mozzarellu, prepečenu ljutiku i prepolovljene cherry rajčice. Pokapajte sve zajedno s još malo maslinova ulja.
  6. Stavite sve zajedno u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite sve dok se sir ne rastopi i zapeče.
  7. Poslužite kao predjelo ili prilog jelu sa svježim bosiljkom ili nekim drugim svježim začinskim biljem po želji. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju