Grad Kayseri, smješten u srcu Anatolije raj je za gurmane. Ondje je dom finih turskih raviola koji se nazivaju manti, pastramija i brojnih drugih delicija.

Yaglama je jedno od njih, a radi se o pogačama tankima poput tortilja koje se pune mljevenim mesom i povrćem. Neka vam posluži kao inspiracija za brza jela kad vam ostane mesnog umaka poput bolognesea ili povrća pa ih napunite. Volite li hrskavo, tortilje možete kratko zapeći u pećnici. 

Sastojci za Yaglame :

460 g brašna
7 g kvasca
45 ml maslinova ulja
2 žličice soli
300 ml tople vode

500 g mljevenog mesa
30 ml maslinova ulja
2 velike glavice luka
3 češnja češnjaka
2 rajčice
15 ml koncentrata rajčice
300 ml vode
peršin
sol, papar
jogurt

Priprema:

1. U velikoj posudi pomiješajte sol, papar i kvasac. Umiješajte maslinovo ulje i toplu vodu pa zamijesite tijesto. Ako je previše ljepljivo, dodajte još brašna. Tijesto mora biti meko poput ušne resice. Ostavite na toplom pokriveno krpom da se diže 45 minuta i udvostruči se.

2. Zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sjeckani luk i češnjak te nakon nekoliko minuta ubacite mljeveno meso. Pržite miješajući oko tri minute pa dodajte rajčice, koncentrat rajčice i vodu te začinite solju i paprom. Poklopite pa pirjajte na laganoj vatri oko pola sata. Umiješajte peršin.

3. Tijesto podijelite na 11 loptica, otprilike veličine mandarine. Na pobrašnjenoj plohi razvaljajte loptice na veličinu od oko 23 centimetara promjera. Pobrašnite svaku tako da se ne zalijepe i pokrijte čistom vlažnom krpom da se ne osuše.

4. Popecite svaku lepinju na tavi bez ulja dok se ne počnu pojavljivati mjehuri pa ih složite na tanjur. Lepinje možete nadijevati pa slagati jednu na drugu kao lazanje ili svaku poslužiti zasebno s nadjevom. Dodajte jogurta i uživajte.

Pravilo 25 sekundi: Najčešće pogreške kod pripreme espressa Julius Meinl Platite kavu stihom - 4 Julius Meinl +6 Julius Meinl

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju