Želite li pojesti brzinski, ali zdravi ručak, wok je idealno rješenje. Brzim pečenjem na stir-fry način štedi se na vremenu za pripremu hrane, a dodatan je plus što zdravim sastojcima ne izvlačimo hranjive tvari kao što se to primjerice događa kod dugotrajnog kuhanja.

Kako bi sastojci bili gotovi u isto vrijeme, potrebno ih je narezati na približno jednaku veličinu. Oboružajte se oštrim nožem kojim će se namirnice moći precizno sjeckati bez gnječenja i bacite se na posao. Više savjeta o tome kako izvući najviše iz woka možete pročitati ovdje.

Sastojci za wok s kozicama:

300 g očišćenih kozica
150 g kuhanog graška
1 paprika
1 žličica sjemenki sezama
1 mladi luk
Ulje za prženje

Umak:

3 žlice sojinog umaka
2 žlice ribljeg umaka
1 žlica rižinog octa
1 žličica smeđeg šećera
1 žlica svježe naribanog đumbira
1 žličica češnjaka u granulama
1 žličica sezamovog ulja
1 žličica kukuruznog škroba
1 žličica srirache, po želji

Priprema:

1. Izmiješajte sojin i riblji umak, rižin ocat, smeđi šećer, đumbir, češnjak, sezamovo ulje, kukuruzni škrob i srirachu (ako je koristite).

2. Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kozice i pržite dok ne porumene, oko 2-3 minute. Izvadite ih na tanjur. Ubacite u tavu narezani bijeli dio mladog luka i papriku narezanu na štapiće pa pržite oko 2 minute. Dodajte kuhani grašak i pržite uz često miješanje, oko 2-3 minute. Vratite kozice u tavu.

3. Ulijte smjesu od sojinog umaka pa miješajte dok se dobro ne sjedini i malo zgusne, oko 1-2 minute.

4. Poslužite s tjesteninom i posipajte sjemenkama sezama i narezanim zelenim djelom luka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju