Tuna iz konzerve je popularni sastojak za pripremu raznovrsnih sendviča i salata. Obično se miješa s majonezom i začinima te poslužuje na kriškama kruha ili uz kuhanu tjesteninu.
Osobe koje ne smiju jesti ribu i morske plodove, ili pak ne žele konzumirati namirnice životinjskog porijekla, ne moraju se odricati ovoga jela. Ukusan proteinski namaz s okusom mora može se napraviti uz nekoliko trikova i s hranom biljnog porijekla.
U veganskim gastro krugovima iznimno su popularni recepti za pripremu "tuna" salate bez grama ove ribe. Umjesto tune koristi se kuhani slanutak, dok morski okus jelu daju alge. U ovom receptu se najčešće upotrebljavaju nori alge koje su obično nezamjenjivi dio u pripremi sushija.
Sastojci za proteinski namaz:
250 grama kuhanog slanutka
3 žlice veganske majoneze
1-2 stapke celera
1-2 kisela krastavca
1 žlica javorovog sirupa ili agave sirupa
1 čajna žličica dijon senfa
½ ljubičastog luka
½ lista nori algae
sol i papar po želji
Priprema:
1. Kuhani slanutak zdrobite stražnjom strane vilice. Pomiješajte s majonezom, senfom i javorovom sirupom.
2. Luk, celer i kisele narežite na sitne kockice otprilike iste veličine (ili čak naribajte) te dodajte slanutku. Sve dobro pomiješajte.
3. List nori alge narežite na tanke trakice i dodajte namazu. Poslužite s dvije kriške tostiranog kruha. Dobar tek!