Jaja nude bezbroj načina na koje ih možete pripremiti, a jedan od njih su usoljeni žumanjci, koji su osobito popularni diljem Azije. U Kini se usoljeni žumanjci spominju još u petom stoljeću, a povjesničari hrane objašnjavaju kako im se na taj način produljivala svježina. U originalu radi se o pačjim jajima, ali u novije vrijeme sve su popularnija i kokošja usoljena jaja.

Kreativni kuhari vole kuhati s njima jer imaju bogat, umami okus koji se uspoređuje s parmezanom. Još jedna od sličnosti usoljenih žumanjaka s tim popularnim sirom jest i čvrsta tekstura, zbog čega se nerijetko ribaju na jela. Želite li žumanjcima dati dodatnu aromu soli, možete dodati i začine u prahu, primjerice mljevenu papriku.

Naribane usoljene žumanjke možete iskoristiti za bogatiji okus jela od tjestenine i rižote, kao i variva ili sendviče te salate. Kako biste spriječili rizik od salmonele, usoljene žumanjke prije dodavanja jelima termički obradite.

Možete ih kuhati na pari deset minuta ili ostaviti u pećnici sat vremena na 70 stupnjeva Celzija. Odlučite li ih soliti, žumanjci trebaju stajati u soli najmanje 48 sati, ali možete ih ostaviti pet do sedam dana u soli u hladnjaku (kako bi se spriječio nastanak plijesni). Neki kuhari žumanjke termički obrađuju prije usoljavanja. Usoljeni žumanjci mogu trajati do mjesec dana ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Višak bjelanjaka možete iskoristiti na brojne načine, kao što je priprema bezea, bijelih omleta i raznih deserata.

Sastojci za usoljene žumanjke:

  • žumanjci
  • sol

Priprema usoljenih žumanjaka: 

  1. Posudu koja se može zatvoriti napunite solju. Žlicom napravite udubljenja u soli za žumanjke tako da između bude najmanje 2,5 cm mjesta.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa lagano spustite žumanjke u rupe u soli. Nježno posipajte žumanjke solju dok ne budu posve prekriveni. Prema želji možete označiti mjesta na kojima se nalaze žumanjci kako biste ih kasnije lakše izvadili. Poklopite i ostavite u hladnjaku pet dana.
  3. Zagrijte pećnicu na 70 Celzijevih stupnjeva. Pažljivo izvadite žumanjke iz soli pa ih lagano isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili višak soli. Stavite ih na rešetku ispod koje je lim za pečenje pa u pećnicu na sat vremena ili dok ne postanu čvrsti. Ostavite da se ohlade pa naribajte na jela.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju