Na turskim obalama Crnog mora inćuni su jedan od omiljenih specijaliteta, a jedan od načina na koji se rade je u kombinaciji s pilavom, popularnim jelom od riže. Zanimljiv izgledom, izvrstan okusom, turski pilav s inćunima efektno je jelo koje ne traži kompliciranu pripremu, ali potrebno je nešto strpljenja.
Sastojci za turski pilav s inćunima:
- 1 kg svježih inćuna
- 1 žličica maslaca
- 2-3 žlice kukuruznog brašna
Pilav:
- 1 šalica riže, oprane i ocijeđene
- 1 glavica luka, nasjeckana
- 1 žličica paste od rajčice
- 1 žlica pinjola
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice crnog papra
- 1 žličica pimenta
- 2 šake nasjeckanog peršina
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice biljnog ulja
- 2,5 šalice kipuće vode
Priprema turskog pilava s inćunima:
- Zagrijte maslac i biljno ulje u velikoj tavi. Dodajte luk i popržite ga pa dodajte pinjole i pržite 1-2 min. Dodajte pastu od rajčice i dobro promiješajte, a zatim dodajte rižu i pržite uz stalno miješanje 5 min.
- Dodajte cimet, crni papar, sol, papriku i peršin pa promiješajte. Ulijte vodu, promiješajte, poklopite i kuhajte dok riža ne omekša,
- U međuvremenu očistite ribu. Izvadite joj utrobu, odrežite glavu i izvadite kosti pa je isperite iznutra i izvana te ostavite da se ocijedi.
- Okruglu posudu za pečenje od 26 cm premažite maslacem, a na dno stavite papir za pečenje. Odvojite 2/3 ribe. Poleđinu svake ribe uvaljajte u kukuruzno brašno pa ih slažite na rub posude tako da vise s ruba posude, ali dodiruju dno. Preostalu ribu složite na dno posude.
- Posolite ribu pa na nju rasporedite pilav, a ribe savijte u sredinu. Pokrijte vrh pilava preostalom ribom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva Celzija dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i preokrenite u tanjur za posluživanje.
Najzdravije vrste riba koje možete pronaći na hrvatskim ribarnicama +0