U Turskoj, kofte su mesne okruglice, koje mogu biti i izduženog oblika poput ćevapčića, a nerijetko ćete vidjeti i složenice poput "Izmir kofte" ili "Tekirdag kofte", jer puno gradova ima svoje specijalitete. Na zapadu zemlje, u gradu İnegöl omiljene su kofte koje su karakteristične po tome što ne sadrže brojne začine – za posipanje mesne smjese trebat će vam tek sol. Iako su najbolje na roštilju, bit će ukusne i pripremljene u tavi. Najčešće se poslužuju sa salatom od graha, a odlične su i s libanonskom salatom tabbouleh od bulgura, povrća i začinskog bilja.
Sastojci za kofte:
- 1 kg mljevene junetine (najbolje od prsa)
- 125 g krušnih mrvica
- 125 ml vode
- 1 žlica soli
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žlica soka od limuna
- 2 srednje glavice luka
Priprema kofti:
- Pomiješajte mljeveno meso sa soli, vodom i krušnim mrvicama u velikoj zdjeli i mijesite oko 6-7 minuta dok ne postane čvrsto.
- Pokrijte zdjelu i stavite u hladnjak da se marinira 24 sata.
- Nakon 24 sata pomiješajte sok od limuna i sodu bikarbonu u maloj posudi pa dodajte u mljeveno meso. Dodajte i naribani luk i sve miješajte dok se ne sjedini.
- Od smjese vadite komade veličine oraha i oblikujte ih poput ćevapa ili pljeskavica. Trebali biste dobiti oko 30-32 kofte. Stavite ih na tanjur, poklopite i vratite u hladnjak na još 2-3 sata. Kofte pecite na roštilju ili na tavi oko 5 do 6 minuta dok ne porumene.