Britanski chef koji se rodio u Izraelu Yotam Ottolenghi smatra da je cvjetača nepravedno zanemarena. Kako bi to promijenio, s vremena na vrijeme osmisli nekakav dobar recept, baš poput slane torte od cvjetače, za koju vam neće trebati previše sastojaka.
Sastojci za slanu tortu od cvjetače:
- 1 srednja cvjetača (650 g - 700 g)
- 1 velika glavica luka
- 100 ml maslinova ulja
- ½ žličice sitno nasjeckanog ružmarina
- 10 srednjih jaja
- 20 g nasjeckanog bosiljka
- 180 g glatkog brašna
- 2 i ½ žličice praška za pecivo
- ½ žličice kurkume
- 220 g ribanog parmezana
- 2 žlice sjemenki crnog sezama
- sol i papar
- maslac
Priprema slane torte od cvjetače:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Cvjetaču razlomite na cvjetove srednje veličine, stavite je u lonac sa žličicom soli, prelijte vodom i pirjajte 15 minuta, dok sasvim ne omekša. Procijedite i ostavite u cjedilu nekoliko minuta.
- Dok se cvjetača kuha, odrežite nekoliko kolutića luka od 0,5 cm i ostavite ih sa strane. Ostatak krupno nasjeckajte. U tavi zagrijte ulje i na laganoj vatri pirjajte nasjeckani luk i ružmarin osam minuta. Maknite s vatre, ostavite da se ohladi pa dodajte jaja i bosiljak te promiješajte.
- U veću zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i kurkumu te dodajte parmezan, jednu i pol žličicu soli i dosta crnog papra. Dodajte smjesu od jaja i umutite sve da uklonite grudice. Dodajte cvjetaču i lagano promiješajte.
- Papirom za pečenje obložite dno okruglog kalupa za tortu od 24 cm. Premažite stranice maslacem i na njih bacite sjemenke crnog sezama tako da se zalijepe za stranice. Dodajte smjesu s cvjetačom i rasporedite kolutiće luka na vrh. Pecite slanu tortu u sredini pećnice 45 minuta, dok ne porumeni i stegne se.
Najveća greška kod pečenja jaja zbog koje okus nije onako dobar kao u restoranu +0