Vlažna smjesa za biskvit podarit će vam vrlo sočan kolač. Evo što trebate napraviti...
Sastojci za biskvit:
- 400 grama šećera
- 240 ml mlaćenice
- 240 ml skuhane crne kave
- 200 grama brašna
- 120 grama otopljenog maslaca
- 75 grama nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 velika jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Sastojci za nadjev:
- 350 ml vrhnja za šlag
- 300 grama tamne čokolade
- 30 grama šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 žumanjak
Priprema torte od čokolade:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite dva okrugla lima za pečenje promjera 22 centimetara te ih ostavite po strani.
- U dvije zasebne zdjele istresite suhe i vlažne sastojke za pripremu biskvita. U suhu zdjelu stavite brašno, sodu bikarbonu, šećer i pomiješajte pjenjačom.
- U drugoj zdjeli istucite jaja, ekstrakt vanilije, mlaćenicu i otopljeni maslac.
- Pomiješajte suhe s vlažnim sastojcima, a na kraju dodajte vruću crnu kavu. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Imajte na umu da će smjesa za biskvit biti jako tekuća. Podijelite je ravnomjerno i ulijte u namašćene limove za pečenje.
- Pecite biskvite oko 30 minuta, odnosno dok se ne ispeku do kraja. Gurnite čačkalicu u središte pečenog biskvita. Ako izađe čista, biskvit je gotov. Ako izađe zaprljana, pecite je još malo.
- Pustite da se biskviti ohlade do kraja prije nego što ih prerežete po sredini.
- Za to vrijeme istucite vrhnje u šlag sa šećerom, pa stavite smjesu na strane.
- Na pari rastopite čokoladu te u nju dodajte ekstrakt vanilije i žumanjak. Lagano miješajte dok se svi sastojci ne sljube. U čokoladu umiješajte šlag, pa dobivenom smjesom nadjenite biskvite. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!