Čokolada i kava savršeni su par. Dokazuju to i brojni recepti za poznate deserte diljem svijeta, a pogotovo iz Italije – od ukusnog affogata do dekadentnog tiramisua.
Ljubitelji zavodljive kombinacije čokolade i kave trebali bi isprobati i ovaj recept za tortu. Riječ je uistinu savršenoj torti od čokolade i kave – sočna je, kremasta i vrlo ukusna.
Za pripremu će vam biti potrebno malo strpljenja i vremena. Ali ne brinite, isplatit će vam se svaka sekunda uloženog truda.
Sastojci za tortu od čokolade i kave:
Sastojci za biskvit:
- 450 g šećera
- 375 ml vrhnja za kavu
- 300 g brašna
- 250 g maslaca
- 85 g kakaa
- 60 ml ohlađenog espressa
- 6 velikih jaja
- 2 žlice instant kave
- 1,5 čajne žličice praška za pecivo
- 1 žlica viskija
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 450 g maslaca
- 300 g šećera
- 100 ml vode
- 85 g mliječne čokolade
- 5 bjelanjaka
- 1,5 žlica ohlađenog espressa
- 1 žlica meda
- 1 čajna žličica ruma
Priprema torte od čokolade i ruma:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite tri kalupa za pečenje torte promjera 20 centimetara te ih namastite iznutra.
- Za pripremu biskvita: prosijajte brašno, kakao, instant kavu, prašak za pecivo i sol. Pomiješajte zajedno.
- U drugoj zdjeli pomiješajte vrhnje za kavu, ohlađeni espresso, ekstrakt vanilije i viski.
- Mikserom istucite šećer i omekšani maslac u jednoličnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati dok ne sljubite sastojke.
- Postupno počnite dodavati suhe sastojke na bazi brašna i vlažne sastojke na bazi vrhnja.
- Dobivenu smjesu ravnomjerno podijelite na tri različita kalupa. Pecite biskvite oko pola sata, odnosno dok se termički ne obrade do kraja. Provjerite čačkalicom jesu li biskviti pečeni prije nego što ih izvadite iz pećnice. Pustite da se ohlade do kraja.
- Za pripremu kreme: u lončiću zagrijte vodu, šećer i med. Kada tekućina zavrije, nastavite kuhati dok se šećer ne rastopi i dobijete sirup.
- U mikseru istucite bjelanjke u čvrst snijeg. U njega umiješajte šećerni sirup koji ste prethodno malo ohladili. Ne stavljajte vrući sirup u bjelanjke!
- Kada krema dosegne sobnu temperaturu počnite dodavati komadiće omekšanog maslaca i nastavite miksati. Na kraju umiješajte espresso, rastopljenu mliječnu čokoladu i rum.
- Naslažite pečene biskvite jedan na drugi te između svakog sloja namažite sloj kreme. Ostatak kreme premažite preko vrha torte.
- Ohladite u hladnjaku barem pola sata prije posluživanja.
- Ukrasite tortu s listićima čokolade i/ili čokoladom u prahu. Narežite tortu i uživajte. Dobar tek!