Kebab iz glinene posude turski je specijalitet, a svoju popularnost duguje i spektakularnoj pripremi. Anatolski klasik testi kebab se tradicionalno priprema u glinenom vrču koji bi se zapečatio tijestom za kruh pa zakopao u vrući pepeo.
Meso i povrće tako se mogu krčkati satima u vlastitim sokovima kako bi se prožele arome i okusi, a zatim se posuda razbija pred gostom. Stoljetna delicija se i dalje radi na originalni način u nekim turskim restoranima, ali priprema se i kod kuće, bez polupanog posuđa.
Najbolje je koristiti glinenu posudu, ali jelo će biti ukusno i iz vrećice za pečenje ili obične posude. Osim mesa se mogu koristiti i krumpiri, patlidžani, timijan, bosiljak, origano, ružmarin i menta. Volite li ljuto, ubacite i pokoju ljutu papričicu ili pahuljice čilija prema ukusu.
Sastojci za kebab:
- 500 g piletine, janjetine ili govedine
- 1 veliki luk
- 2 mrkve
- 4 paprike
- 3 rajčice
- 1 glavica češnjaka
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 žličica crnog papra
- osušeni ili svježi timijan
- sol
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema kebaba:
- Luk, mrkvu, papriku i rajčicu narežite na kocke. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva Celzija. U veliku zdjelu dodajte komade mesa, mrkvu, luk, paprike, rajčice. Dodajte mljevenu papriku, papar, timijan i sol. Pomiješajte sve sastojke.
- U glinenu posudu ili tepsiju ulijte maslinovo ulje pa dodajte meso, povrće i češnjak razdvojen na češnjeve. Za piletinu nije potrebno dodavati vodu jer se prilično lako kuha u sokovima od povrća. Ako koristite janjetinu ili govedinu, dodajte 1/2 šalice vode.
- Posudu poklopite folijom tako da bude dobro zatvorena, a u sredini napravite malu cjelinu da para može izlaziti. Stavite u zagrijanu pećnicu. Piletinu pecite 1 sat, a janjetinu i junetinu dva do dva i pol sata. Poslužite uz tostirani pita kruh ili rižu, i humus ili gusti jogurt.