Ima li boljeg svečanog ručka od hrskavog i sočnog pečenja, s krumpirima koji se tope u ustima? Jedna od najboljih varijanti svečanog pečenja, zasigurno je talijanska porchetta, slasno gastro izdanje koje se sastoji od svinjskog mesa i mediteranskih začina i obično se peče zarolano kako bi sve arome ostale zarobljene u ukusnoj, hrskavoj roladi.

Za ovo jelo je najbolje koristiti svinjsku plećku, jeftini komad mesa od kojega se, uz malo truda, mogu napraviti ukusne gastro kreacije. U nekim dijelovima Italije, porchetta se puni jetrom i komoračem, ali je verzija s mediteranskim začinima i maslinovim uljem ipak najraširenija.

Najzahtjevniji dio pripreme talijanske porchette je rolanje i vezanje mesa pa vam u nastavku donosimo detaljne upute kako da uspješno pripremite ovaj talijanski klasik. 

Sastojci za talijansku porchettu:

  • 3 kg svinjske plećke s kožom
  • 7 češnjeva češnjaka
  • Sol
  • Papar
  • Ružmarin
  • Maslinovo ulje

Za prilog:

  • 1 kg krumpira
  • 2 žlice octa
  • 3 češnja češnjaka
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Priprema talijanske porchette:

  1. Postupno odvojite meso od kože na komadu svinjske plećke, masnoću odvojite za neku drugu upotrebu tako da Vam na kraju ostane samo koža.  Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)   Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)
  2. Stavite meso u posudu, posolite i popaprite, dodajte listiće ružmarina i sjemenke komorača. Češnjak nasjeckajte i zgnječite nožem pa ga dodajte na meso. Umasirajte začine u meso.  Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)
  3. Izravnajte meso, položite ga na pripremljenu kožu i zarolajte. Roladu učvrstite konopcem i postavite na pladanj za pečenje. Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)   Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)   Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)   Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)
  4. Zarežite površinu rolade nožem i pokapajte uljem. Ovako pripremljenu roladu pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 120 minuta.  Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)
  5. Ogulite krumpire i narežite ih na kriške, prokuhajte ih u slanoj vodi s octom oko 2 minute, a zatim ih premjestite u posudu. Posolite, popaprite, dodajte listiće ružmarina i tanko narezani češnjak.  Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)
  6. Pokapajte krumpire s malo ulja i promiješajte. Rasporedite ih na pladanj za pečenje prekriven papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 190°C oko 20 minuta. Priprema talijanske porchette Priprema talijanske porchette (Foto: Profimedia)

Dobar tek! 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju