Ima li boljeg svečanog ručka od hrskavog i sočnog pečenja, s krumpirima koji se tope u ustima? Jedna od najboljih varijanti svečanog pečenja, zasigurno je talijanska porchetta, slasno gastro izdanje koje se sastoji od svinjskog mesa i mediteranskih začina i obično se peče zarolano kako bi sve arome ostale zarobljene u ukusnoj, hrskavoj roladi.
Za ovo jelo je najbolje koristiti svinjsku plećku, jeftini komad mesa od kojega se, uz malo truda, mogu napraviti ukusne gastro kreacije. U nekim dijelovima Italije, porchetta se puni jetrom i komoračem, ali je verzija s mediteranskim začinima i maslinovim uljem ipak najraširenija.
Najzahtjevniji dio pripreme talijanske porchette je rolanje i vezanje mesa pa vam u nastavku donosimo detaljne upute kako da uspješno pripremite ovaj talijanski klasik.
Sastojci za talijansku porchettu:
- 3 kg svinjske plećke s kožom
- 7 češnjeva češnjaka
- Sol
- Papar
- Ružmarin
- Maslinovo ulje
Za prilog:
- 1 kg krumpira
- 2 žlice octa
- 3 češnja češnjaka
- Sol
- Papar
- Maslinovo ulje
Priprema talijanske porchette:
- Postupno odvojite meso od kože na komadu svinjske plećke, masnoću odvojite za neku drugu upotrebu tako da Vam na kraju ostane samo koža.
- Stavite meso u posudu, posolite i popaprite, dodajte listiće ružmarina i sjemenke komorača. Češnjak nasjeckajte i zgnječite nožem pa ga dodajte na meso. Umasirajte začine u meso.
- Izravnajte meso, položite ga na pripremljenu kožu i zarolajte. Roladu učvrstite konopcem i postavite na pladanj za pečenje.
- Zarežite površinu rolade nožem i pokapajte uljem. Ovako pripremljenu roladu pecite u zagrijanoj pećnici na 160°C oko 120 minuta.
- Ogulite krumpire i narežite ih na kriške, prokuhajte ih u slanoj vodi s octom oko 2 minute, a zatim ih premjestite u posudu. Posolite, popaprite, dodajte listiće ružmarina i tanko narezani češnjak.
- Pokapajte krumpire s malo ulja i promiješajte. Rasporedite ih na pladanj za pečenje prekriven papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 190°C oko 20 minuta.
Dobar tek!