Složenci su divan izgovor da potrošite višak hrane iz hladnjaka, ali i pripremite sasvim nova, jednostavna jela koja služe kao ručak, večera. Isprobajte jednostavno, ali slasno jelo od piletine, riže i gljiva.
Sastojci za složenac od riže:
- 1 kg piletine (batci, zabatci)
- 225 g šampinjona
- 185 g riže
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 60 ml bijelog vina
- 300 ml pilećeg temeljca
- 115 g kiselog vrhnja
- 60 ml vrhnja za šlag bez šećera
- 1 i 1/2 žličice soli
- 1 žličica mediteranskih suhih začina
- 1/2 žličice mljevene paprike
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- sol, papar
Priprema složenca od riže:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzija. Očistite meso od kostiju pa ga narežite na komade i kratko popržite u tavi. Posolite i popaprite pa ostavite po strani, a u istoj tavi popržite usitnjeni luk i češnjak. Prebacite luk i češnjak u plitku vatrostalnu posudu pa pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte narezane gljive. Kratko ih popržite pa prebacite u vatrostalnu posudu.
- Ulijte vino u tavu i miješajte dok se ne rastope zapečeni sokovi te zatim dodajte pileći temeljac i maknite s vatre. Umiješajte 1 i 1/2 žličicu soli i vrhnje. Dodajte rižu u vatrostalnu posudu.
- Zatim rižu prelijte temeljcem i vrhnjem pa dodajte začine. Pomiješajte rižu, luk, gljive i mješavinu začinskog bilja tako da budu ravnomjerno raspoređeni u vatrostalnoj posudi. Stavite komade piletine na vrh smjese riže u jednom sloju. Posudu čvrsto prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 45 minuta i zatim uklonite foliju. Ako složenac ima previše tekućine pecite još kratko da ispari pa poslužite posuto peršinom.
Zagrebački kafić s dobrom vibrom zbog kojeg se isplati potegnuti do Trešnjevke +6