Složenci su divan izgovor da potrošite višak hrane iz hladnjaka, ali i pripremite sasvim nova, jednostavna jela koja služe kao ručak, večera. Isprobajte jednostavno, ali slasno jelo od piletine, riže i gljiva. 

Sastojci za složenac od riže:

  • 1 kg piletine (batci, zabatci)
  • 225 g šampinjona
  • 185 g riže
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 60 ml  bijelog vina
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 60 ml vrhnja za šlag bez šećera
  • 1 i 1/2 žličice soli
  • 1 žličica mediteranskih suhih začina
  • 1/2 žličice mljevene paprike
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • sol, papar

Priprema složenca od riže: 

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzija. Očistite meso od kostiju pa ga narežite na komade i kratko popržite u tavi. Posolite i popaprite pa ostavite po strani, a u istoj tavi popržite usitnjeni luk i češnjak. Prebacite luk i češnjak u plitku vatrostalnu posudu pa pojačajte vatru na srednje jaku i dodajte narezane gljive. Kratko ih popržite pa prebacite u vatrostalnu posudu.
  2. Ulijte vino u tavu i miješajte dok se ne rastope zapečeni sokovi te zatim dodajte pileći temeljac i maknite s vatre. Umiješajte 1 i 1/2 žličicu soli i vrhnje. Dodajte rižu u vatrostalnu posudu.
  3. Zatim rižu prelijte temeljcem i vrhnjem pa dodajte začine. Pomiješajte rižu, luk, gljive i mješavinu začinskog bilja tako da budu ravnomjerno raspoređeni u vatrostalnoj posudi. Stavite komade piletine na vrh smjese riže u jednom sloju. Posudu čvrsto prekrijte aluminijskom folijom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 45 minuta i zatim uklonite foliju. Ako složenac ima previše tekućine pecite još kratko da ispari pa poslužite posuto peršinom.

Zagrebački kafić s dobrom vibrom zbog kojeg se isplati potegnuti do Trešnjevke KunstCaffe u Zagrebu - 7 KunstCaffe u Zagrebu - 9 KunstCaffe u Zagrebu - 2 +6 KunstCaffe u Zagrebu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju