Rizi-bizi je omiljeni prilog koji nas asocira na djetinjstvo i koji nam nikada ne može dosaditi. Jednostavna i brza priprema, kremasta tekstura koja se nalazi negdje na pola puta između rižota i juhe te jednostavni, a istovremeno složeni okusi, već nas stoljećima vraćaju ovoj ukusnoj kombinaciji.

Iako obično mislimo da je „rixi e bixi“ tradicionalni venecijanski specijalitet, gastro povijest piše da je ovo popularno jelo zapravo nastalo u slovenskom dijelu Istre, odnosno u općini Strunjan.

U vrijeme dok smo jeli samo sezonske namirnice, svježi grašak je pozdravljalo proljeće. Područje strunjanskih solana, dugo je bilo popularno po najslađem grašku koji se redovito slao mletačkom knezu.

Slovenci i danas vjeruju da je njihova kuhinja u tom smislu loša, jer su kroz povijest najekskluzivnije namirnice prodavali kako bi mogli preživjeti. Najbolji grašak često se slao u Veneciju, a njega su ondje koristili isključivo za pripremu rizi-bizija.

Zanimljivo je da je ovo jednostavno i jeftino jelo kroz povijest bilo iznimno cijenjeno i pripremalo se samo u posebnim prilikama. U samim počecima proizvodnje, riža je bila toliko skupa da se prodavala na zrno, a Talijani su se cijelo stoljeće borili za zakon koji će rižu osloboditi poreza.

U nastavku pročitajte recept za rizi-bizi s dodatkom pancete, koji je toliko ukusan da bi mogao biti samostalno jelo.

Sastojci za rizi-bizi s pancetom:

  • 300 g riže
  • 200 g graška
  • 1 glavica luka
  • 100 g pancete
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 50 g maslaca
  • Sol, papar, peršin

Priprema rizi-bizija s pancetom:

  1. Rižu dobro isperite, a luk i pancetu narežite na kockice.
  2. Povrtnu kocku za juhu otopite u litri kipuće vode.
  3. Prepržite pancetu pa je izvadite iz masnoće i stavite sa strane. Na masnoću koju je pustila panceta dodajte žlicu maslaca pa prepržite luk dok ne postane staklast.
  4. Dodajte grašak, začine i rižu pa prelijte povrtnim temeljcem. Kuhajte oko 20 minuta, s povremenim miješanjem.
  5. Kad je riža kuhana, dodajte kockice maslaca i pancetu pa kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta. 
  6. poslužite kao prilog ili samostalno jelo. 

7 grešaka zbog kojih vam rižoto nikada nije dovoljno kremast

Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju