Rizi-bizi je omiljeni prilog koji nas asocira na djetinjstvo i koji nam nikada ne može dosaditi. Jednostavna i brza priprema, kremasta tekstura koja se nalazi negdje na pola puta između rižota i juhe te jednostavni, a istovremeno složeni okusi, već nas stoljećima vraćaju ovoj ukusnoj kombinaciji.
Iako obično mislimo da je „rixi e bixi“ tradicionalni venecijanski specijalitet, gastro povijest piše da je ovo popularno jelo zapravo nastalo u slovenskom dijelu Istre, odnosno u općini Strunjan.
U vrijeme dok smo jeli samo sezonske namirnice, svježi grašak je pozdravljalo proljeće. Područje strunjanskih solana, dugo je bilo popularno po najslađem grašku koji se redovito slao mletačkom knezu.
Slovenci i danas vjeruju da je njihova kuhinja u tom smislu loša, jer su kroz povijest najekskluzivnije namirnice prodavali kako bi mogli preživjeti. Najbolji grašak često se slao u Veneciju, a njega su ondje koristili isključivo za pripremu rizi-bizija.
Zanimljivo je da je ovo jednostavno i jeftino jelo kroz povijest bilo iznimno cijenjeno i pripremalo se samo u posebnim prilikama. U samim počecima proizvodnje, riža je bila toliko skupa da se prodavala na zrno, a Talijani su se cijelo stoljeće borili za zakon koji će rižu osloboditi poreza.
U nastavku pročitajte recept za rizi-bizi s dodatkom pancete, koji je toliko ukusan da bi mogao biti samostalno jelo.
Sastojci za rizi-bizi s pancetom:
- 300 g riže
- 200 g graška
- 1 glavica luka
- 100 g pancete
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g maslaca
- Sol, papar, peršin
Priprema rizi-bizija s pancetom:
- Rižu dobro isperite, a luk i pancetu narežite na kockice.
- Povrtnu kocku za juhu otopite u litri kipuće vode.
- Prepržite pancetu pa je izvadite iz masnoće i stavite sa strane. Na masnoću koju je pustila panceta dodajte žlicu maslaca pa prepržite luk dok ne postane staklast.
- Dodajte grašak, začine i rižu pa prelijte povrtnim temeljcem. Kuhajte oko 20 minuta, s povremenim miješanjem.
- Kad je riža kuhana, dodajte kockice maslaca i pancetu pa kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta.
- poslužite kao prilog ili samostalno jelo.
7 grešaka zbog kojih vam rižoto nikada nije dovoljno kremast
Dobar tek!