Uzbekistanska čučvara koja se naziva i dušpara ili čučpara u prijevodu znači – okruglice, a najsličnije su talijanskim raviolima. Nadjev za čučvaru radi se od usitnjenog mesa i najčešće kuha u juhi. Iako se čučvara radi u različitim dimenzijama, najviše se cijeni što sitnija tjestenina.
Tijesto se razvalja u veliki komad tijesta koji se zatim reže na male kvadratiće. Tradicionalno se puni smjesom od janjetine ili junetine i luka, a poslužuje u juhi ili s umakom od rajčice.
Sastojci za čučvaru:
Tijesto:
- 100 ml vode
- 1/2 žlice soli
- 1 jaje
- brašna po potrebi
Nadjev:
- 250 mljevenog mesa
- 2 glavice luka
- sol, papar
- 5 žlica maslaca
Dodatno:
- Pileća juha
- Umak od rajčice
- Kiselo vrhnje
Priprema:
- Luk sitno nasjeckajte pa popržite u tavi i pomiješajte s mljevenim mesom, solju, paprom i maslacem.
- Pomiješajte vodu sa soli i jajetom pa postepeno dodajte brašno da dobijete srednje tvrdo tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji 20-30 min.
- Tijesto tanko razvaljajte pa izrežite na kvadrate. U sredinu svakog stavite pola žličice do žličicu nadjeva pa preklopite i stisnite rubove.
- Jastučiće kuhajte u juhi oko 10 minuta pa poslužite. Možete ih poslužiti u juhi s vrhnjem i korijandrom ili u umaku od rajčice s vrhnjem.