Uzbekistanska čučvara koja se naziva i dušpara ili čučpara u prijevodu znači – okruglice, a najsličnije su talijanskim raviolima. Nadjev za čučvaru radi se od usitnjenog mesa i najčešće kuha u juhi. Iako se čučvara radi u različitim dimenzijama, najviše se cijeni što sitnija tjestenina.

Tijesto se razvalja u veliki komad tijesta koji se zatim reže na male kvadratiće. Tradicionalno se puni smjesom od janjetine ili junetine i luka, a poslužuje u juhi ili s umakom od rajčice. 

Sastojci za čučvaru:

Tijesto:

  • 100 ml vode
  • 1/2 žlice soli
  • 1 jaje
  • brašna po potrebi

Nadjev:

  • 250 mljevenog mesa
  • 2 glavice luka
  • sol, papar
  • 5 žlica maslaca

Dodatno:

  • Pileća juha
  • Umak od rajčice
  • Kiselo vrhnje

Priprema:

  1. Luk sitno nasjeckajte pa popržite u tavi i pomiješajte s mljevenim mesom, solju, paprom i maslacem.
     
  2. Pomiješajte vodu sa soli i jajetom pa postepeno dodajte brašno da dobijete srednje tvrdo tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji 20-30 min.
     
  3. Tijesto tanko razvaljajte pa izrežite na kvadrate. U sredinu svakog stavite pola žličice do žličicu nadjeva pa preklopite i stisnite rubove. 
     
  4. Jastučiće kuhajte u juhi oko 10 minuta pa poslužite. Možete ih poslužiti u juhi s vrhnjem i korijandrom ili u umaku od rajčice s vrhnjem.

Nerazvikana Mazurija: Predivni dio Poljske s više od 2 tisuće jezera Mazurija Mazurija - 4 Mazurija - 3 +2 Mazurija - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju