Slatkoća ovih bobica opjevana je više puta, od njih nastaju kapljice najcjenjenijeg pića na svijetu, prirodni su lijek za cijeli organizam i obožavamo ih unatoč tomu što znamo da su prvi glasnici jeseni i da je došlo vrijeme kad se polako trebamo naviknuti na kišu, a vrele ljetne dane ostaviti iza nas.

Grožđe je omiljeno bobičasto voće koje možemo ukomponirati u razne recepte. Osim vina, sokova i džemova, slatke bobice možemo stavljati u kolače, pite, muffine i salate, a možemo ih čak i kiseliti. Od svih ovih kombinacija, ipak je najukusnija sočna pita od grožđa koju smo pripremili na tradicionalni francuski način.

Ravna pita od prhkog tijesta s dodatkom voća, u francuskoj se kuhinji naziva Galette, a u svijetu je poznata kao „kraljevski kolač“. U nastavku pročitajte recept za ravnu pitu s grožđem i sirom koja je gotova zaista brzo, a spoj hrskavog tijesta i mekanih bobica, malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Sastojci za pitu s grožđem i sirom:

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • Dvije žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer
  • 5 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • 300 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g grožđa
  • 2 žlice brašna
  • 1 žumanjak

Priprema pite s grožđem i sirom:

  1. Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Veće bobice prerežite na pola, a manje ostavite cijele. Krem sir pomiješajte sa šećerom u prahu, a bobice pomiješajte s brašnom.
  3. Razvaljajte tijesto između dva masna papira. Prebacite u okruglu posudu i sredinu stavite krem sir. Posložite ga „neuredno“, odnosno žlicu po žlicu rasporedite preko cijele površine, kao da bacate nadjev na tijesto. Preko sira posložite pobrašnjene bobice pa preklopite rubove prema unutra.
  4. Tijesto premažite žumanjkom, pospite šećerom i pecite 35 minuta na 180 stupnjeva.

Galette od jagoda: Isprobajte drugačiju varijantu omiljene francuske pite

Dobar tek! 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju