Svaka francuska regija ima varijantu ovog ukusnog kolača, a najpoznatija je Galette de ros, što znači „kraljevski kolač“. Tradicionalna verzija uključuje tijesto i bademe, a postoje varijante s bobičastim voćem, marelicama, jabukama, čokoladom, rajčicama, gljivama i svime što vam padne na pamet.
Ovoga puta donosimo recept za Galatte s jagodama, koje trenutno možemo pronaći na svakom kutku i jednim iznenađenjem – rabarbarom. Radi se o super – biljci koja raste u proljeće i smatra se jednom od najzdravijih vrsta povrća.
Kiselkastog je okusa (poput kisele jabuke), a može se kombinirati u slanim i slatkim jelima. Možete ju dodati u juhe, kompote, marmelade, peciva, umake, možete od nje napraviti i vino, a mi smo ju danas spojili sa slatkim jagodama i tijestom.
Galette s jagodama i rabarbarom je savršen spoj hrskavog tijesta, slatkih jagoda i kiselkaste rabarbare, a priprema je jednostavna i brza. Sve što treba učini je zamijesiti brzinsko tijesto, nasjeckati jagode, prokuhati rabarbaru, sve spojiti i ubaciti u pećnicu.
Sastojci za Galette od jagoda i rabarbare:
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- Dvije žlice šećera
- Prstohvat soli
- Jedan vanilin šećer
- 5 žlica hladne vode
Za nadjev:
- 300 g svježih jagoda
- 200 g stabljika rabarbare
- 5 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice gussnela
- Po želji dvije žlice pekmeza od jagode
Priprema Galetta od jagode i rabarbare:
- Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Očistite rabarbaru i narežite je na komade od 2 cm. Po želji je možete prokuhati u malo vode s medom kako bi bila mekša, ali nije potrebno.
- U velikoj zdjeli pomiješajte rabarbaru, nasjeckane jagode, šećer, gusnell i pekmez od jagode.
- Tijesto razvaljajte u krug i stavite u kalup. Tijesto treba biti veće od kalupa, odnosno treba barem tri centimetra prelaziti rubove kalupa.
- Rasporedite smjesu po tijestu pa preklopite rubove prema unutra kako biste zatvorili galette.
- Tijesto premažite žumanjkom, pospite šećerom i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.
Dobar tek!
Hrskavi rubovi, sočna sredina: Recept za prefino jelo od krumpira uz koji vam ne treba meso