Svaka francuska regija ima varijantu ovog ukusnog kolača, a najpoznatija je Galette de ros, što znači „kraljevski kolač. Tradicionalna verzija uključuje tijesto i bademe, a postoje varijante s bobičastim voćem, marelicama, jabukama, čokoladom, rajčicama, gljivama i svime što vam padne na pamet.

Ovoga puta donosimo recept za Galatte s jagodama, koje trenutno možemo pronaći na svakom kutku i jednim iznenađenjem – rabarbarom. Radi se o super – biljci koja raste u proljeće i smatra se jednom od najzdravijih vrsta povrća.

Kiselkastog je okusa (poput kisele jabuke), a može se kombinirati u slanim i slatkim jelima. Možete ju dodati u juhe, kompote, marmelade, peciva, umake, možete od nje napraviti i vino, a mi smo ju danas spojili sa slatkim jagodama i tijestom.

Galette s jagodama i rabarbarom je savršen spoj hrskavog tijesta, slatkih jagoda i kiselkaste rabarbare, a priprema je jednostavna i brza. Sve što treba učini je zamijesiti brzinsko tijesto, nasjeckati jagode, prokuhati rabarbaru, sve spojiti i ubaciti u pećnicu. 

Sastojci za Galette od jagoda i rabarbare:

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • Dvije žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • Jedan vanilin šećer
  • 5 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • 300 g svježih jagoda
  • 200 g stabljika rabarbare
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice gussnela
  • Po želji dvije žlice pekmeza od jagode

Priprema Galetta od jagode i rabarbare:

  1. Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. Očistite rabarbaru i narežite je na komade od 2 cm. Po želji je možete prokuhati u malo vode s medom kako bi bila mekša, ali nije potrebno.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte rabarbaru, nasjeckane jagode, šećer, gusnell i pekmez od jagode.
  4. Tijesto razvaljajte u krug i stavite u kalup. Tijesto treba biti veće od kalupa, odnosno treba barem tri centimetra prelaziti rubove kalupa.
  5. Rasporedite smjesu po tijestu pa preklopite rubove prema unutra kako biste zatvorili galette.
  6. Tijesto premažite žumanjkom, pospite šećerom i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Hrskavi rubovi, sočna sredina: Recept za prefino jelo od krumpira uz koji vam ne treba meso

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju