Okus kelja odlično se slaže s kobasicama, sušenim i kuhanim mesom. Za sve one kojima je dosadilo kuhanje variva od kelja – evo novog recepta za kulinarske igre s tim ukusnim povrćem žućkaste glavice i tamnozelenih listova.
Isprobajte pirjani kelj s lukom u tamnom pivu Guinness. Okuse uravnotežite s malo octa, limunova soka, šećera i soli, ali i pahuljica čilija.
Recept je vrlo jednostavan te ga mogu pripremiti i najveći amateri u kuhinji. Dodatan bonus? Za pirjanje će vam biti potrebno manje od 15 minuta.
Sastojci za pirjani kelj:
- 1 glavica kelja od 600 do 700 g
- 80 ml piva Guinness
- 2 žlice ulja
- 1,5 žlica octa
- 1,5 čajne žličice šećera
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 1 čajna žličica sjemenki kima
- ½ ljubičastog luka
- ¼ čajne žličice pahuljica čilija
- sol i papar po želji
Priprema pirjanog kelja:
- U tavi rastopite maslac pa na njemu prepirjajte luk narezan na tanke kriške. Posolite. Pustite da luk pirja oko četiri do pet minuta.
- Podlijte tavu octom, dodajte šećer i nastavite kuhati sve zajedno oko dvije minute. Stavite sa strane.
- U većem loncu zagrijte ulje i dodajte narezani kelj. Pustite da se kelj zapeče u tavi 30 do 40 sekundi. Promiješajte i nastavite pirjati još 6 do 8 minuta.
- Dodajte sjemenke kima, pahuljice čilija i sve zajedno podlijte pivom. Kuhajte dok pivo ne ispari gotovo do kraja, odnosno oko dvije do tri minute.
- Začinite kelj solju i paprom.
- Dodajte prepirjani luk i limunov sok. Sve promiješajte.
- Poslužite uz kuhano ili pečeno meso. Dobar tek!
Ne volite okus kelja u hrani? Možda radite ovu veliku grešku +5