Okus kelja odlično se slaže s kobasicama, sušenim i kuhanim mesom. Za sve one kojima je dosadilo kuhanje variva od kelja – evo novog recepta za kulinarske igre s tim ukusnim povrćem žućkaste glavice i tamnozelenih listova.

Isprobajte pirjani kelj s lukom u tamnom pivu Guinness. Okuse uravnotežite s malo octa, limunova soka, šećera i soli, ali i pahuljica čilija.

Recept je vrlo jednostavan te ga mogu pripremiti i najveći amateri u kuhinji. Dodatan bonus? Za pirjanje će vam biti potrebno manje od 15 minuta.

Sastojci za pirjani kelj:

  • 1 glavica kelja od 600 do 700 g
  • 80 ml piva Guinness
  • 2 žlice ulja
  • 1,5 žlica octa
  • 1,5 čajne žličice šećera
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1 čajna žličica sjemenki kima
  • ½ ljubičastog luka
  • ¼ čajne žličice pahuljica čilija
  • sol i papar po želji

Priprema pirjanog kelja:

  1. U tavi rastopite maslac pa na njemu prepirjajte luk narezan na tanke kriške. Posolite. Pustite da luk pirja oko četiri do pet minuta.
  2. Podlijte tavu octom, dodajte šećer i nastavite kuhati sve zajedno oko dvije minute. Stavite sa strane.
  3. U većem loncu zagrijte ulje i dodajte narezani kelj. Pustite da se kelj zapeče u tavi 30 do 40 sekundi. Promiješajte i nastavite pirjati još 6 do 8 minuta.
  4. Dodajte sjemenke kima, pahuljice čilija i sve zajedno podlijte pivom. Kuhajte dok pivo ne ispari gotovo do kraja, odnosno oko dvije do tri minute.
  5. Začinite kelj solju i paprom.
  6. Dodajte prepirjani luk i limunov sok. Sve promiješajte.
  7. Poslužite uz kuhano ili pečeno meso. Dobar tek!

Ne volite okus kelja u hrani? Možda radite ovu veliku grešku Lisnati kelj Amerikanci nazivaju kale Ovo se u Hrvatskoj naziva keljem Od kelja i drugog povrća napravite stir fry +5 Od kelja možete napraviti sarme

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju