• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Pita na koju Francuzi nisu imuni: Recept za pariški flan s prefinom kremom od vanilije

Hrskavo tijesto iz kojeg mami svilenkasta i gusta krema koja miriše na maslac i vaniliju kombinacija je kojoj je teško odoljeti...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 7.03.2023 10:33 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrskavo tijesto u kombinaciji sa slastičarskom kremom inspiracija je mnogih svjetskih kuhara, a niti Francuzi nisu imuni na tart koji miriše na vaniliju. Poznatu i kao pariški flan, ovu slasticu možete kušati u francuskim slastičarnicama i pekarnicama, ali i napraviti kod kuće.

Sastojci za pariški flan:

Krema:

  • 1 l punomasnog mlijeka
  • 2 mahune vanilije
  • 200 g šećera
  • 120 g žumanjaka (6 do 7 velikih jaja)
  • 1 veliko jaje (55 – 60 g )
  • 70 g škrobnog brašna
  • 50 g maslaca, narezanog na kockice od 1 cm
U trendu Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao

Tijesto:

  • 2 lista smrznutog lisnatog tijesta (25 cm / 185 g svaki)
  • 1 žumanjak

Dodatno:

  • maslac
  • kalup za torte s odvojivim obručem (20 cm)

Priprema pariškog flana:

  1. Mahune vanilije razdvojite i sastružite im unutrašnjost. Ulijte mlijeko u posudu pa dodajte mahunu i unutrašnjost vanilije i 50 g šećera. Zagrijte i miješajte pa maknite s vatre malo prije nego što provrije. Poklopite i ostavite 10 minuta.
  2. Žumanjke, jaje i preostali šećer stavite u veliku zdjelu i umutite. Dodajte škrobno brašno i miješajte dok ne postane glatko. Polako u tankom mlazu ulijte oko pola količine toplog mlijeka, miješajući da se temperira. Kremu ulijte u preostalo toplo mlijeko i umutite. Kuhajte na srednje laganoj vatri neprestano miješajući, oko 3 do 5 minuta, dok se ne počne zgušnjavati. Pojave li se grudice, maknite s vatre i dobro promiješajte. Kuhajte još 20 sekundi nakon što se pojave mjehurići.
  3. Maknite s vatre pa umiješajte hladne kockice maslaca dok se potpuno ne sjedini. Procijedite kremu, izvadite mahunu vanilije i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na sobnoj temperaturi tri sata, a zatim u hladnjaku 12 sati. 
  4. Pripremite kalup za torte. Stavite list lisnatog tijesta na radnu površinu pa iskoristite obruč za tortu kao kalup za rezanje tijesta – položite ga na tijesto i nožem izrežite krug obrubljujući unutarnju stranu tijesta. Drugi list tijesta iskoristite za stranice pite. Stavite ga na podlogu i odrežite tri trake tijesta veličine 25 x 5,5 cm. Stavite tijesto za bazu i stranice u zamrzivač, a sačuvajte i višak tijesta ako će trebati pokrpati dio tijesta. 
  5. Bazu kalupa obložite velikim komadom papira za pečenje pa položite obruč. Namastite stranice obruča maslacem pa obložite trakama tijesta tako da se preklapaju oko 1 cm i pričvrstite ih tako da ih lagano smočite vodom i pritisnete. Zatim na dno položite okruglu bazu tijesta i prođite žličicom po rubovima da se spoji sa stranicama. Izbockajte dno vilicom i prekrijte plastičnom folijom pa ostavite u zamrzivaču najmanje tri sata.
  6. Odmotajte foliju i stavite velik komad papira za pečenje u lim na tijesto pa dodajte toliko suhog graha da napunite kalup kako se tijesto ne bi diglo tijekom pečenja. Pecite 25 minuta na 220 °C pa zatim izvadite papir s grahom i nastavite peći tijesto još pet minuta. Ohladite te ostavite u hladnjaku najmanje šest sati.
  7. Izvadite kremu iz hladnjaka, promiješajte je pa rasporedite u kalupu i premažite žumanjkom. Pecite na 200 °C 65 minuta. Nakon 45 minuta okrenite kalup. Kada izvadite pitu iz pećnice, neće biti stisnuta, ali će se stisnuti nakon što se ohladi. Prema želji, možete je još kratko zapeći ispod grila kako bi imala karameliziranu površinu, ali pazite jer lako može izgorjeti. Hladite četiri sata pa je ostavite u hladnjaku 12 sati.

Obvezno ih namočite prije nego što ih pojedete: Sjemenke koje bi svi trebali staviti na jelovnik Chia sjemenke +0 Chia puding

 

  • #Recepti
  • #francuska kuhinja
  • #flan
  • #Tart
  • #pita
  • #lisnato tijesto
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Kako provjeriti je li smjesa od mljevenog mesa dobro začinjena?
Iz najboljih restorana
Rijetki se ovo sjete napraviti: Trik s kojim ćete uvijek dobro začiniti mljeveno meso za sarmu i kobasice
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Aleksandar Vučić o naftnoj krizi: "Prijeti nam kolaps! Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
padaju i ostavke?
Vučić na izvanrednoj sjednici: "Prijeti nam kolaps! Dobili smo rok, a Hrvati nisu htjeli čekati niti sekundu"
DORH objavio kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
nakon očevida
Objavljeno tko je skrivio nesreću u kojoj je poginuo poznati splitski policajac
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Jadranka Matković snimljena na zagrebačkoj špici
život je nije mazio
Naša legendarna glumica viđena u javnosti nakon dugo vremena
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Prema nutricionistima
7 namirnica koje biste trebali kupovati svaki tjedan ako želite izgubiti visceralnu mast
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Slovenci ovo ne pamte! Kekove trupe dočekali zvižduci, himna izviždana usred Ljubljane
Povela se rasprava
VIDEO Nezapamćene scene iz Ljubljane, susjedi u šoku: "Slovenija im je puno dala, mogli su barem..."
Gennaro Gattuso pozvao dvojicu hajdukovaca na utakmicu Italije i Norveške
Lijepa gesta
Gattuso na važnu utakmicu Italije za SP pozvao dvojicu hajdukovaca
tv
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
Supertalent: Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
ADRENALIN
Ovo nikako nismo očekivali od Martine! "Ja sam baš onu klasičnu hrvatsku..."
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
lifestyle
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
sve
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora
Sjajan potez
VIDEO Bosna i Hercegovina bruji o reakciji hrvatskog komentatora: "Kakav čovjek"
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Piletina Mornay
Mornay

Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci

Francuski umak od sira idealan je sastojak za fine i brzo gotove složence od piletine ili tune, povrća i tjestenine... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Losos u lisnatom tijestu Hrana i piće
    "Très chic"

    Francuzi ga obožavaju: Losos u lisnatom tijestu koji ne traži puno truda, a niti sastojaka

  • Pita od jabuka Hrana i piće
    Prava jesenska

    Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka

  • Piletina Mornay Hrana i piće
    Mornay

    Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close