Plava riba, poput tune, haringe, srdele, skuše ili papaline je izrazito zdrava jer obiluje omega 3 masnim kiselinama, bjelančevinama, željezom i ostalim nutrijentima koji čuvaju naše zdravlje.

U opsežnom istraživanju o preferencijama u prehrani ribom, utvrđeno je da Hrvati jedu zaista malo ribe, posebno plave. Stručnjaci smatraju da bismo ribu trebali jesti tri puta tjedno.

Međutim, omiljenu tunu bismo ipak trebali jesti nešto rjeđe. Tuna je migracijska riba koja može preplivati kilometre te usput „pokupiti“ teške metale i živu, pa bismo je zato trebali jesti maksimalno jednom tjedno.

Tuna steak će mnogi staviti ispred junećeg, pašteti od tune nema ravne, a konzervirana nam je lako dostupna, jeftina i omiljen nam je izbor za brzopotezne obroke, kad nemamo previše vremena za eksperimentiranje u kuhinji.

Okruglice od tune su savršen izbor ako nemate previše vremena, a uz sezonsku salatu će postati vaš omiljeni ljetni obrok. 

Sastojci za okruglice od tune:

  • 300 g tune iz konzerve
  • 200 g krem sira
  • 200 g ribane mozzarelle
  • 1 jaje
  • Tri žlice krušnih mrvica
  • Dodatno: Krušne mrvice za uvaljati okruglice
  • Sol, papar, peršin, kopar

Priprema okruglica od tune:

  1. Razmutite jaje i dodajte mu krem sir i naribanu mozzarellu. U smjesu dodajte dobro ocijeđenu tunu i začinite.
  2. Dodajte krušne mrvice, sve dobro promiješajte i oblikujte okruglice veličine oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u krušne mrvice i pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
  3. Stavite na papir kako bi upile višak masnoće i poslužite uz sezonsku salatu i omiljeni umak. 

 Dobar tek!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju