Kupus je iznimno fleksibilna namirnica koja se može iskoristiti za mnogo više jela od puke salate, variva ili krpica sa zeljem.

Njegov slatkast okus i tvrda tekstura idealna je i za pripremu takozvanog povrtnog „odreska“ koji se može poslužiti kao predjelo ili prilog mesnim i inim jelima.

Narežite ljubičasti ili obični zeleni kupus na kriške debljine oko 2,5 centimetara, dobro ga začinite i ispecite u pećnici.

Za ovaj recept ne treba vam puno namirnica niti kulinarskog znanja, tek malo vještine baratanja s oštrim nožem.

Sastojci za „odreske“ od kupusa:

  • 1 glavica kupusa od oko 1 kg
  • 30 g oraha
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 grančica ružmarina
  • ½ limuna
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • sol i papar po želji

Priprema „odreska“ od kupusa:

  1. Odstranite nekoliko vanjskih listova s kupusa. Srednji dio kupusa narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetara. Od jednog većeg kupusa trebali biste dobiti četiri takva odreska.
  2. Položite kupus na lim za pečenje.
  3. Maslinovo ulje pomiješajte sa solju i paprom, češnjakom u prahu te sa sitno nasjeckanim ružmarinom. Premažite tom smjesom obje strane odrezaka od kupusa.
  4. Stavite peći odreske u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok omekšaju.
  5. Preko odrezaka posipajte komadiće narezanih oraha i nastavite peći još oko pet minuta dok se orasi ne tostiraju.
  6. Posipajte odreske od kupusa s limunovim sokom prije posluživanja. Dobar tek!

Jedite ga svaki dan! 5 razloga zbog kojih je kupus kralj zime Jela s kupusom - 1 Jela s kupusom - 4 Jela s kupusom - 5 +2 Jela s kupusom - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju