Kupus je iznimno fleksibilna namirnica koja se može iskoristiti za mnogo više jela od puke salate, variva ili krpica sa zeljem.
Njegov slatkast okus i tvrda tekstura idealna je i za pripremu takozvanog povrtnog „odreska“ koji se može poslužiti kao predjelo ili prilog mesnim i inim jelima.
Narežite ljubičasti ili obični zeleni kupus na kriške debljine oko 2,5 centimetara, dobro ga začinite i ispecite u pećnici.
Za ovaj recept ne treba vam puno namirnica niti kulinarskog znanja, tek malo vještine baratanja s oštrim nožem.
Sastojci za „odreske“ od kupusa:
- 1 glavica kupusa od oko 1 kg
- 30 g oraha
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 grančica ružmarina
- ½ limuna
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
Priprema „odreska“ od kupusa:
- Odstranite nekoliko vanjskih listova s kupusa. Srednji dio kupusa narežite na kriške debljine oko 2,5 centimetara. Od jednog većeg kupusa trebali biste dobiti četiri takva odreska.
- Položite kupus na lim za pečenje.
- Maslinovo ulje pomiješajte sa solju i paprom, češnjakom u prahu te sa sitno nasjeckanim ružmarinom. Premažite tom smjesom obje strane odrezaka od kupusa.
- Stavite peći odreske u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok omekšaju.
- Preko odrezaka posipajte komadiće narezanih oraha i nastavite peći još oko pet minuta dok se orasi ne tostiraju.
- Posipajte odreske od kupusa s limunovim sokom prije posluživanja. Dobar tek!
Prisiljeno zelje i još 4 super recepta koja moraju probati svi ljubitelji kupusa +0