Svinjski file i gljive u kremastom umaku savršena su kombinacija koju možete poslužiti uz tjesteninu, krumpir ili rižu i omiljenu salatu. Za delikatniji okus luk možete zamijeniti ljutikom, a umjesto mesnog temeljca poslužit će i povrtni.
Sastojci za medaljone u umaku od gljiva:
- 600 g svinjskog filea
- 2 žlice maslaca
- 1 glavica luka
- 250 g šampinjona
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica brašna
- 100 ml šerija
- 400 ml pilećeg temeljca
- 4 grančice timijana
- ½ žlice zrnatog senfa
- 100 ml vrhnja za šlag bez šećera
Priprema medaljona u umaku od gljiva:
- Svinjetinu narežite na odreske. Zagrijte ulje u velikoj tavi i pržite meso sa svake strane 2-3 minute dok ne porumeni. Izvadite meso na tanjur.
- U tavi u kojoj se peklo meso rastopite maslac s malo ulja pa popržite sitno sjeckani luk. Nakon pet-šest minuta dodajte na ploške narezane gljive pa pirjajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Dodajte protisnuti češnjak pa pirjajte minutu.
- Pospite brašnom, promiješajte i nakon 2 minute ulijte šeri, promiješajte i pirjajte 2 minute. Postupno umiješajte temeljac tako da bude bez grudica. Dodajte majčinu dušicu i senf te začinite po želji.
- Vratite meso u tavu i pirjajte nepoklopljeno 5-7 minuta ili dok svinjetina ne bude gotova. Umiješajte vrhnje pa kuhajte dok ne provrije. Poslužite s pireom od krumpira ili tjesteninom.
Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju +6