Svinjski file i gljive u kremastom umaku savršena su kombinacija koju možete poslužiti uz tjesteninu, krumpir ili rižu i omiljenu salatu. Za delikatniji okus luk možete zamijeniti ljutikom, a umjesto mesnog temeljca poslužit će i povrtni.

Sastojci za medaljone u umaku od gljiva:

  • 600 g svinjskog filea
  • 2 žlice maslaca
  • 1 glavica luka
  • 250 g šampinjona
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica brašna
  • 100 ml šerija
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • 4 grančice timijana
  • ½ žlice zrnatog senfa
  • 100 ml vrhnja za šlag bez šećera

Priprema medaljona u umaku od gljiva: 

  1. Svinjetinu narežite na odreske. Zagrijte ulje u velikoj tavi i pržite meso sa svake strane 2-3 minute dok ne porumeni. Izvadite meso na tanjur.
  2. U tavi u kojoj se peklo meso rastopite maslac s malo ulja pa popržite sitno sjeckani luk. Nakon pet-šest minuta dodajte na ploške narezane gljive pa pirjajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Dodajte protisnuti češnjak pa pirjajte minutu.
  3. Pospite brašnom, promiješajte i nakon 2 minute ulijte šeri, promiješajte i pirjajte 2 minute. Postupno umiješajte temeljac tako da bude bez grudica. Dodajte majčinu dušicu i senf te začinite po želji.
  4. Vratite meso u tavu i pirjajte nepoklopljeno 5-7 minuta ili dok svinjetina ne bude gotova. Umiješajte vrhnje pa kuhajte dok ne provrije. Poslužite s pireom od krumpira ili tjesteninom.

Blagdanski prilog koji osvaja: Recept za karamelizirani krumpir koji Islanđani obožavaju Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom Kozice s karameliziranim krumpirom +6 Kozice s karameliziranim krumpirom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju