S mariniranim tikvicama u hladnjaku nadohvat ruke imat ćete savršen prilog za ribu ili meso, dodatak kojekakvim salatama ili pak odlična podloga za predjela poput rolica sa svježim sirom ili humusom.

Osvježavajuće, mirisne i lagano pikantne, marinirane tikvice lijepo podižu okuse u maštovitim sendvičima, a odlično pašu i uz lepinju i roštilj. Najbolje je od svega što priprema nije komplicirana niti dugotrajna.

Talijani obožavaju marinirane tikvice, a često ih prije stavljanja u mješavinu ulja, octa i začinskog bilja lagano popeku na grillu, no odlične su i sirove – najbolje narezane na što tanje ploške.

Sastojci za marinirane tikvice:

  • 3 srednje tikvice
  • 2 žličice soli
  • 300 ml octa
  • 250 ml maslinova ulja
  • 5 češnja češnjaka
  • 2 žličice origana
  • 2 žličice sušenog peršina
  • 1 žličica chillija ili paprike (najbolje u pahuljicama)

Priprema mariniranih tikvica:

  1. Tikvice ogulite i narežite što tanje, najbolje pomoću mandoline, pa ih posipajte s pola žlice soli i ostavite pola sata.
  2. U lončić ulijte maslinovo ulje, oguljene, cijele češnjeve češnjaka, ostatak soli, origano, peršin i pahuljice chillija. Ugrijte na laganoj vatri, ali nemojte da zakuha. Ostavite nekoliko minuta na vatri pa izvadite češnjak i stavite na stranu.
  3. Iscijedite tikvice od viška vode pa slažite ploške u staklenku i nježno ih pritisnite žlicom. Prelijte ih marinadom i stavite po jedan češanj češnjaka u svaku staklenku. Spremite staklenke u hladnjak i ostavite ih preko noći. Tikvice potrošite u roku od tjedan dana.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju