Male i okrugle grčke loptice od prženog tijesta, poznatije kao loukoumades izgledom podsjećaju na naše fritule, ali umjesto posute šećerom češće se poslužuju u sirupu od meda, posipane cimetom i sjeckanim orasima i tostiranim sezamovim sjemenkama. Neki će umjesto, ili uz dodatak meda odabrati i preljev od pistacija ili matche, čokolade ili karamel te ih poslužiti s jagodama, a za koju god se varijantu odlučili, bit će ukusne.
Sastojci za loukoumades:
- 240 ml mlake vode
- 240 ml mlakog mlijeka
- 15 g suhog kvasca
- 450 g brašna
- 2 žlice šećera
- 1 ravna žličica soli
- 4 žlice maslinovog ulja
- biljno ulje za prženje
Za ukrašavanje:
- 350 g meda
- cimet u prahu
- sjeckani orasi
Priprema loukoumadesa:
- Pomiješajte vodu, šećer i kvasac. Miješajte pjenjačom dok se kvasac ne otopi i pričekajte 5 minuta. U zdjelu miksera dodajte smjesu s kvascem, dodajte ostale sastojke za tijesto i miksajte velikom brzinom (oko 2 minute) dok ne dobijete glatko tijesto. Umjesto miksera možete koristiti i pjenjaču. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite tijesto na toplom barem 1 sat.
- U tavu srednje veličine ulijte dovoljno biljnog ulja. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri dok se ne zagrije. na 160 stupnjeva Celzija.
- Žličicom vadite tijesto u vruće ulje i pržite loptice dok ne porumene s jedne strane pa ih okrenite. Tijesto možete i istiskivati kroz slastičarsku vrečicu pa rezati škarama, kao i vaditi male komadiće nauljenim prstima pa ih oprezno spuštati u vruće ulje. Pržene loptice izvadite na kuhinjski papir kako biste uklonili višak ulja. Zatim ih prelijte medom i pospite cimetom i nasjeckanim orasima.
Bakina juha, šaran na rašlje, domaći kruh i gibanice - ne prisjećamo se djetinjstva, nego vas pozivamo u Lonjsko polje +10