Male i okrugle grčke loptice od prženog tijesta, poznatije kao loukoumades izgledom podsjećaju na naše fritule, ali umjesto posute šećerom češće se poslužuju u sirupu od meda, posipane cimetom i sjeckanim orasima i tostiranim sezamovim sjemenkama. Neki će umjesto, ili uz dodatak meda odabrati i preljev od pistacija ili matche, čokolade ili karamel te ih poslužiti s jagodama, a za koju god se varijantu odlučili, bit će ukusne. 

Sastojci za loukoumades:

  • 240 ml mlake vode
  • 240 ml mlakog mlijeka
  • 15 g suhog kvasca
  • 450 g brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 ravna žličica soli
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • biljno ulje za prženje

Za ukrašavanje: 

  • 350 g meda
  • cimet u prahu
  • sjeckani orasi

Priprema loukoumadesa:

  1. Pomiješajte vodu, šećer i kvasac. Miješajte pjenjačom dok se kvasac ne otopi i pričekajte 5 minuta. U zdjelu miksera dodajte smjesu s kvascem, dodajte ostale sastojke za tijesto i miksajte velikom brzinom (oko 2 minute) dok ne dobijete glatko tijesto. Umjesto miksera možete koristiti i pjenjaču. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite tijesto na toplom barem 1 sat.
  2. U tavu srednje veličine ulijte dovoljno biljnog ulja. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri dok se ne zagrije. na 160 stupnjeva Celzija.
  3. Žličicom vadite tijesto u vruće ulje i pržite loptice dok ne porumene s jedne strane pa ih okrenite. Tijesto možete i istiskivati kroz slastičarsku vrečicu pa rezati škarama, kao i vaditi male komadiće nauljenim prstima pa ih oprezno spuštati u vruće ulje. Pržene loptice izvadite na kuhinjski papir kako biste uklonili višak ulja. Zatim ih prelijte medom i pospite cimetom i nasjeckanim orasima.

Bakina juha, šaran na rašlje, domaći kruh i gibanice - ne prisjećamo se djetinjstva, nego vas pozivamo u Lonjsko polje Seoski turizam Ravlić - 15 Seoski turizam Ravlić - 14 Seoski turizam Ravlić - 13 +10 Seoski turizam Ravlić - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju