Dosadili su vam uobičajeni krumpiri iz pećnice? Isprobajte recept za krumpir pečen u soli. Ova metoda pečenja koja se koristi i pri termičkoj obradi ribe i mesa osigurat će vam nevjerojatnu mekoću i sočnost.

Iako se za recept koristi velika količina soli, ne morate strahovati od preslanog krumpira. Glavna funkcija soli jest zaustaviti isparavanje vlage, te omogućiti ravnomjernu i nježnu termičku obradu namirnice.

Da je metoda pečenja u soli izvrsna ideja za krumpir, pokazala je na svojim društvenim mrežama kuharica i stilistica hrane Carolina Gelen.

Sastojci za krumpir pečen u soli:

  • 700 g manjih žutih krumpira
  • 3-4 bjelanjka
  • 1 kg soli
  • svježe začinsko bilje po želji

Priprema krumpira u soli:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte sol, začinsko bilje i bjelanjak. Miješajte sve dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska. Ako je smjesa previše suha možete dodati i malo vode ili aquafabe – tekućine u kojoj se kuhao slanutak.
  2. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  3. Položite dio smjese na bazi soli i bjelanjaka na lim za pečenje, a na njega stavite krumpire u kori. Sve krumpire prekrijte ostatkom mokre smjese. Glavni je cilj da krumpir u potpunosti bude prekriven solju.
  4. Pecite krumpire u pećnici oko sat vremena, odnosno dok sol ne postane zlatno-smeđa i tvrda.
  5. Batom za meso razbijte sol, izvucite krumpire iz smjese i odmah poslužite. Dobar tek!


Kako ispeći mekan krumpir u pećnici, pogledajte u videu Caroline Gelen.

Jednostavno, a prefino: Recept za francuski složenac od mljevenog mesa, sira i krumpira Francuski složenac Francuski složenac Francuski složenac +1 Francuski složenac

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju