Recept za ovaj sočni kolač s kupinama osvojio nas je već na prvi pogled jer je toliko jednostavan da teško može biti jednostavniji - jedan je od onih "izmiksaj i izlij" kolača, pa će vam za pripremu trebati manje od 10 minuta.
Biskvit je zahvaljujući vrhnju lagan, ali ne suh, a malo šećera na vrhu dodat će finu hrskavost i lijepo zaokružiti okuse. Naravno, najbolje u ovome kolaču su kupine, koje se lijepo osjete jer je tijesto prilično neutralno, s tek malo ekstrakta vanilije koja odlično paše uz bobičasti okus.
Kupine možete zamijeniti i drugim bobičastim voćem ili narezanim jagodama, a možete koristiti i zamrznute bobice – samo ih prvo odmrznite i osušite papirnatim ručnikom da ne ulijete previše tekućine u tijesto.
Sastojci za kolač s kupinama:
- 115 g maslaca, omekšalog
- 200 g + 2 žlice šećera
- 2 velika jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 160 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 čajne žličice soli
- 120 g kiselog vrhnja
- 450 g kupina
- malo ulja, za kalup
Priprema kolača s kupinama:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup promjera 23 centimetra.
- U velikoj zdjeli električnom miješalicom tucite maslac i 200 g šećera, oko 2 minute, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno dobro izmiksajte, pa onda ekstrakt vanilije. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ulijte kiselo vrhnje i kratko miksajte da se sve sjedini. Ubacite kupine u smjesu i nježno promiješajte žlicom.
- Prebacite smjesu u kalup i poravnajte je. Posipajte s preostale 2 žlice šećera i pecite oko 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
- Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi pa na režite i poslužite.
Brzo, fino i jednostavno: 7 neodoljivih jela za svaki dan ovog tjedna +0