Recept za ovaj sočni kolač s kupinama osvojio nas je već na prvi pogled jer je toliko jednostavan da teško može biti jednostavniji - jedan je od onih "izmiksaj i izlij" kolača, pa će vam za pripremu trebati manje od 10 minuta.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Biskvit je zahvaljujući vrhnju lagan, ali ne suh, a malo šećera na vrhu dodat će finu hrskavost i lijepo zaokružiti okuse. Naravno, najbolje u ovome kolaču su kupine, koje se lijepo osjete jer je tijesto prilično neutralno, s tek malo ekstrakta vanilije koja odlično paše uz bobičasti okus.

Kupine možete zamijeniti i drugim bobičastim voćem ili narezanim jagodama, a možete koristiti i zamrznute bobice – samo ih prvo odmrznite i osušite papirnatim ručnikom da ne ulijete previše tekućine u tijesto.

Sastojci za kolač s kupinama:

  • 115 g maslaca, omekšalog
  • 200 g + 2 žlice šećera
  • 2 velika jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 160 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 120 g kiselog vrhnja
  • 450 g kupina 
  • malo ulja, za kalup

Priprema kolača s kupinama:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite kalup promjera 23 centimetra.
  2. U velikoj zdjeli električnom miješalicom tucite maslac i 200 g šećera, oko 2 minute, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno dobro izmiksajte, pa onda ekstrakt vanilije. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sol i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ulijte kiselo vrhnje i kratko miksajte da se sve sjedini. Ubacite kupine u smjesu i nježno promiješajte žlicom.
  3. Prebacite smjesu u kalup i poravnajte je. Posipajte s preostale 2 žlice šećera i pecite oko 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  4. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi pa na režite i poslužite.

Brzo, fino i jednostavno: 7 neodoljivih jela za svaki dan ovog tjedna Francuski krumpir je hit jelo iz 80-ih za koji vam ne trebaju skupe namirnice +0 Cheesecake s karamelom i čokoladom