Bezalkoholni kokteli već neko vrijeme tresu barmensku scenu u Americi i Londonu, a novi trend polako, ali sigurno širi se na cijeli svijet. No zavirimo li u miksološku prošlost pronaći ćemo snagatore u čaši, a jedan od najjačih je Zombie. I samo ime kaže kako ćete se osjećati jutro nakon uživanja u tom piću koje je toliko jako da su barmeni u lancu restorana Don the Beachcomber dobili upute da gostu smiju poslužiti samo dva koktela.

Zombie postoji od 1930-ih, a smućkao ga je Donn Beach u Hollywoodu za gosta koji se žalio na mamurluk i činjenicu da mora nekako preživjeti poslovni sastanak. Po principu „klin se klinom“ Donn je stvorio koktel koji je s godinama postao klasik, prikrivajući nevjerojatnu količinu alkohola ukusnom kombinacijom voćnih sokova. Gost se nije osjećao bolje, niti je sastanak dobro prošao, ali je zato koktel dobio svoje ime.

Kako je Donn bio jako tajnovit oko recepata za svoje koktele, točni omjeri i količine sastojaka za originalni Zombie će ostati tajne, ali diljem svijeta su se pojavile jednako ubojite inačice. Osim toga, i sam je Donn često mijenjao recepturu.

Neki uključuju absint, falernum (piće na bazi ruma sa začinskim notama), pernod (francuski liker na bazi anisa) ili liker od badema, dok u drugim Zombie koktelima možete pronaći više vrsta ruma. Kako bi se ublažio okus alkohola dodaje se puno voća.

Sastojci za Zombie:

  • 20 ml ruma tamnog s visokim postotkom alkohola
  • 20-40 ml klasičnog tamnog ruma 
  • 20 ml svijetlog ruma
  • 20 ml likera od višanja
  • 20 ml soka od naranče
  • 50 ml soka od ananasa
  • nekoliko kockica leda
  • malo zdrobljenog leda
  • ½ kriške limuna ili naranče za ukras
  • 20 ml grenadina
  • 20 ml soka limete

Priprema Zombieja: 

  1. Ulijte sve sastojke u shaker s kockicama leda. Protresite i procijedite u čašu s malo zdrobljenog leda.
  2. Ukrasite kriškom limuna ili naranče.

Odmetnik u čaši: Recept za kultni koktel s viskijem - Rob Roy Rob Roy - 4 Rob Roy - 3 Rob Roy - 2 +0 Rob Roy - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju