Snickerdoodle je popularan keks američke kuhinje, koji se obično priprema od svakodnevnih sastojaka poput brašna, jaja i margarina, a koji se prije pečenja uvalja u cimet i šećer.


Jedan od važnih sastojaka u ovim keksima je vinski prašak za pecivo (engl. cream of tartar). Riječ je o prašku koji je nusproizvod proizvodnje vina, a koristi se za učvršćivanje bjelanjaka u pripremi slastica. Može se pronaći i na hrvatskom tržištu.

Snickerdoodle se vrlo lako priprema i kod kuće. Za izradu smjese bit će vam potrebno tek 10-ak minuta, a keksi se peku otprilike isto toliko. Najteži dio u cijelom postupku je čekanje da se smjesa stvrdne u hladnjaku prije nego što je oblikujete i stavite peći u
pećnicu.

Sastojci za američke kekse od cimeta:

  • 330 g brašna
  • 300 g šećera
  • 190 g margarina
  • 2 jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 čajne žličice vinskog praška za pecivo
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • ¼ čajne žličice soli

Sastojci za posipanje:

  • 50 g bijelog šećera
  • 1 žlica cimeta u prahu

Priprema američkih keksa od cimeta:

  1. Pomiješajte brašno, vinski prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu u velikoj zdjeli.
  2. U drugoj zdjeli smućkajte jaja, margarin i ekstrakt vanilije.
  3. Ulijte smjesu na bazi jaja u brašno. Pomiješajte sastojke i oblikujte u kuglu.
  4. Stavite smjesu za kekse u hladnjak na oko sat vremena.
  5. Ohlađenu smjesu oblikujte u kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u kombinaciju šećera i cimeta pa stavite na lim za pečenje.
  6. Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 9 do 12 minuta, ovisno o tome koliko ste velike kuglice napravili.
  7. Kad ih dodirnete, keksi bi trebali biti još mrvicu mekani.
  8. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Začinjeni i neodoljivi: Recept za tradicionalne belgijske kolačiće Specoolas koji imaju okus blagdana Specoolas keksi - 11 Specoolas keksi - 9 Specoolas keksi - 7 +8 Specoolas keksi - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju