Ma tko može odoljeti ukusnoj i gustoj juhi od rajčice? Ovo jelo u američkoj se kuhinji obično poslužuje s tost sendvičem od sira.
Amerikanci u juhu od rajčice nerijetko stavljaju vrhnje kako bi dobili što kremastiju teksturu jela. No to nije potrebno. Postoji i mali trik s kruhom koji će vam podariti čarobnu teksturu bez dodatnih masnoća i kalorija.
Umjesto tosta sa sirom, uz ovu juhu poslužite kockice zapečenog kruha s parmezanom i tako dobijte zaokruženi obrok o kojem će se pričati.
Sastojci za juhu od rajčice:
- 800 g rajčica iz konzerve
- 1 l vode
- 220 g bijelog kruha bez korice
- 30 g naribanog parmezana
- 75 ml maslinova ulja
- 60 g maslaca
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica sušenog timijana
- sol i papar po želji
Priprema juha od rajčice:
- U velikom loncu rastopite 30 g maslaca i 30 ml ulja.
- Bijeli kruh natrgajte na manje komade. Trećinu kruha stavite sa strane, ostatak ubacite u zagrijani lonac, začinite sa solju, paprom i timijanom.
- Pirjajte kruh oko 2 do 4 minuta u loncu uz povremeno miješanje dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Prebacite kruh na tanjur, posipajte s naribanim parmezanom i pustite da se ohladi i stvrdne.
- U istom loncu dodajte preostali maslac, pa na njemu ispirjajte nasjeckani luk s nešto soli. Pirjajte dok luk ne omekša oko pet minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još oko pola minute.
- Sve zajedno podlijte s vodom i rajčicama. Promiješajte.
- U lonac dodajte i komadiće kruha koje niste pretvorili u krutone.
- Kuhajte sve zajedno oko 10 minuta dok kruh se postane iznimno mekan, a juha se ne zgusne.
- Koristeći štapni mikser izmiksajte juhu dok ne postane gusta i glatka. Dodajte preostalo ulje i nastavite kuhati još oko pet minuta. Posolite i popaprite po želji.
- Poslužite juhu toplu s pripremljenim krutonima s parmezanom. Dobar tek!
Plod koji ima posebno mjesto u talijanskoj kuhinji: Put od otrovnog voća do hrane koja je osvojila Italiju +0