Ma tko može odoljeti ukusnoj i gustoj juhi od rajčice? Ovo jelo u američkoj se kuhinji obično poslužuje s tost sendvičem od sira.

Amerikanci u juhu od rajčice nerijetko stavljaju vrhnje kako bi dobili što kremastiju teksturu jela. No to nije potrebno. Postoji i mali trik s kruhom koji će vam podariti čarobnu teksturu bez dodatnih masnoća i kalorija.

Umjesto tosta sa sirom, uz ovu juhu poslužite kockice zapečenog kruha s parmezanom i tako dobijte zaokruženi obrok o kojem će se pričati.

Sastojci za juhu od rajčice:

  • 800 g rajčica iz konzerve
  • 1 l vode
  • 220 g bijelog kruha bez korice
  • 30 g naribanog parmezana
  • 75 ml maslinova ulja
  • 60 g maslaca
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica sušenog timijana
  • sol i papar po želji

Priprema juha od rajčice:

  1. U velikom loncu rastopite 30 g maslaca i 30 ml ulja.
  2. Bijeli kruh natrgajte na manje komade. Trećinu kruha stavite sa strane, ostatak ubacite u zagrijani lonac, začinite sa solju, paprom i timijanom.
  3. Pirjajte kruh oko 2 do 4 minuta u loncu uz povremeno miješanje dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Prebacite kruh na tanjur, posipajte s naribanim parmezanom i pustite da se ohladi i stvrdne.
  4. U istom loncu dodajte preostali maslac, pa na njemu ispirjajte nasjeckani luk s nešto soli. Pirjajte dok luk ne omekša oko pet minuta. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još oko pola minute.
  5. Sve zajedno podlijte s vodom i rajčicama. Promiješajte.
  6. U lonac dodajte i komadiće kruha koje niste pretvorili u krutone.
  7. Kuhajte sve zajedno oko 10 minuta dok kruh se postane iznimno mekan, a juha se ne zgusne.
  8. Koristeći štapni mikser izmiksajte juhu dok ne postane gusta i glatka. Dodajte preostalo ulje i nastavite kuhati još oko pet minuta. Posolite i popaprite po želji.
  9. Poslužite juhu toplu s pripremljenim krutonima s parmezanom. Dobar tek!

Plod koji ima posebno mjesto u talijanskoj kuhinji: Put od otrovnog voća do hrane koja je osvojila Italiju Juha od rajčica +0 Pizza

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju