Kremasta juha od gljiva mnogima je na popisu najdražih jela sa žlicom. Ako joj želite produbiti okus, gljive bi bilo dobro ispeći u pećnici prije nego što ih izmiksate s drugim sastojcima te poslužite kao juhu.
Sastojci:
400 ml pilećeg temeljca
250 grama šampinjona
125 ml vrhnja za kuhanje
125 ml mlijeka
2 luka
2-3 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
1 čajna žličica svježeg timijana
1 čajna žličica ružmarina
sol i papar po želji
maslinovo ulje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijeva stupnja.
2. Očišćene gljive prepolovite, posolite, popaprite i prelijte s malo maslinova ulja. Začinite s ružmarinom.
3. Gljive stavite peći u pećnicu oko 15 minuta.
4. Za to vrijeme prepirjajte nasjeckani luk na malo otopljenog maslaca i sa listićima svježeg timijana. Pirjajte sve dok luk ne omekša i lagano se ne karamelizira. Za to će vam biti potrebno oko desetak minuta.
5. Dodajte i nasjeckani češnjak pa pirjajte sve zajedno još oko jednu minutu.
6. Pečene gljive i pirjani luk s češnjakom stavite u blender s malo vrhnja za kuhanje i blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
7. Smjesu od gljiva i luka prebacite u lonac, dodajte pileći temeljac, ostatak vrhnja za kuhanje i mlijeko. Dobro promiješajte.
8. Kuhajte na laganoj temperaturi oko 15 minuta, odnosno dok se okusi ne sljube. Dobar tek!