Kremasta juha od gljiva mnogima je na popisu najdražih jela sa žlicom. Ako joj želite produbiti okus, gljive bi bilo dobro ispeći u pećnici prije nego što ih izmiksate s drugim sastojcima te poslužite kao juhu.

Sastojci:
400 ml pilećeg temeljca
250 grama šampinjona
125 ml vrhnja za kuhanje
125 ml mlijeka
2 luka
2-3 češnja češnjaka
2 žlice maslaca
1 čajna žličica svježeg timijana
1 čajna žličica ružmarina
sol i papar po želji
maslinovo ulje

Slika nije dostupna Hrana i piće Iz jednog lonca: Najlakši recept za finu piletinu s kremastim umakom od sira i maslaca

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijeva stupnja.

2. Očišćene gljive prepolovite, posolite, popaprite i prelijte s malo maslinova ulja. Začinite s ružmarinom.

3. Gljive stavite peći u pećnicu oko 15 minuta.

4. Za to vrijeme prepirjajte nasjeckani luk na malo otopljenog maslaca i sa listićima svježeg timijana. Pirjajte sve dok luk ne omekša i lagano se ne karamelizira. Za to će vam biti potrebno oko desetak minuta.

Slika nije dostupna Hrana i piće Uz šnicle, na sendviču ili s jajima: Recept za pečene gljive koje poboljšavaju okus svakog jela

5. Dodajte i nasjeckani češnjak pa pirjajte sve zajedno još oko jednu minutu.

6. Pečene gljive i pirjani luk s češnjakom stavite u blender s malo vrhnja za kuhanje i blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

7. Smjesu od gljiva i luka prebacite u lonac, dodajte pileći temeljac, ostatak vrhnja za kuhanje i mlijeko. Dobro promiješajte.

8. Kuhajte na laganoj temperaturi oko 15 minuta, odnosno dok se okusi ne sljube. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju