U velikom australskom istraživanju za najbolje nacionalno jelo pečena janjetina je uvjerljivo odnijela prvo mjesto i pobijedila srebrnu mesnu pitu i brončanu kobasicu s roštilja u tijestu. Pavlova i lamingtoni, koji podsjećaju na naše čupavce nisu imali šanse pred konkretnim komadom mesa.

Da se u Australiji gušta u pečenoj janjetini od davnina potvrdio je i David Thomason iz tvrtke Meat and Livestock Australia uz riječi kako je za popularnost tog jela zaslužan Guverner Arthur Phillip koji je sa sobom doveo i 44 ovce, i to ne samo radi vune.

Dodao je i kako većina obitelji u Australiji itekako cijeni zajedničko druženje za stolom, a janje u pećnici je poput „kućne aromaterapije“ od koje cure sline – i provjeren način da se ljudi okupe na večeri.

Sastojci za australsku janjetinu iz pećnice:

  • 2 kg janjetine 
  • 60 maslinovog ulja
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina
  • 2 zgnječena češnja češnjaka
  • 1,5 kg mladog krumpira

Umak:

  • 470 ml goveđeg temeljca
  • 170 ml crnog vina
  • 2 i 1/2 žlice glatkog brašna

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom. Lagano namastite lim za pečenje pa u njega stavite meso. Pomiješajte ulje, ružmarin i češnjak. Polovicu mješavine ulja utrljajte u janjetinu. Posolite i popaprite. Pecite 15 minuta pa smanjite temperaturu pećnice na 200°C/160°C s ventilatorom.
  2. Pecite janjetinu, podlijevajući preostalom mješavinom ulja svakih 20 minuta, oko sat i pol ili dok ne bude pečena prema vašoj želji.
  3. Ogulite i narežite krumpir. Dodajte krumpir u tavu zadnjih 40 minuta, okrećući ga na pola kuhanja. Izvadite janjetinu iz pećnice pa je prekrijte folijom i ostavite neka odstoji 10 minuta.
  4. Pomiješajte temeljac i vino. Odvojite 1 i 1/2 žlice sokova od pečenja. Popržite brašno u loncu 1 do 2 minute pa ulijte sok od pečenja miješajući da ne bude grudica pa potom polako ulijte i temeljac s vinom. Kuhajte 8 do 10 minuta ili dok se ne zgusne. Poslužite umak s mesom i krumpirom.

Nevjerojatno hrskave: Napravite kod kuće savršene krušne mrvice Panko mrvice - 4 Panko mrvice - 2 Panko mrvice - 1 +0 Panko mrvice - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju