U velikom australskom istraživanju za najbolje nacionalno jelo pečena janjetina je uvjerljivo odnijela prvo mjesto i pobijedila srebrnu mesnu pitu i brončanu kobasicu s roštilja u tijestu. Pavlova i lamingtoni, koji podsjećaju na naše čupavce nisu imali šanse pred konkretnim komadom mesa.
Da se u Australiji gušta u pečenoj janjetini od davnina potvrdio je i David Thomason iz tvrtke Meat and Livestock Australia uz riječi kako je za popularnost tog jela zaslužan Guverner Arthur Phillip koji je sa sobom doveo i 44 ovce, i to ne samo radi vune.
Dodao je i kako većina obitelji u Australiji itekako cijeni zajedničko druženje za stolom, a janje u pećnici je poput „kućne aromaterapije“ od koje cure sline – i provjeren način da se ljudi okupe na večeri.
Sastojci za australsku janjetinu iz pećnice:
- 2 kg janjetine
- 60 maslinovog ulja
- 1 žlica nasjeckanog svježeg ružmarina
- 2 zgnječena češnja češnjaka
- 1,5 kg mladog krumpira
Umak:
- 470 ml goveđeg temeljca
- 170 ml crnog vina
- 2 i 1/2 žlice glatkog brašna
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°C/180°C s ventilatorom. Lagano namastite lim za pečenje pa u njega stavite meso. Pomiješajte ulje, ružmarin i češnjak. Polovicu mješavine ulja utrljajte u janjetinu. Posolite i popaprite. Pecite 15 minuta pa smanjite temperaturu pećnice na 200°C/160°C s ventilatorom.
- Pecite janjetinu, podlijevajući preostalom mješavinom ulja svakih 20 minuta, oko sat i pol ili dok ne bude pečena prema vašoj želji.
- Ogulite i narežite krumpir. Dodajte krumpir u tavu zadnjih 40 minuta, okrećući ga na pola kuhanja. Izvadite janjetinu iz pećnice pa je prekrijte folijom i ostavite neka odstoji 10 minuta.
- Pomiješajte temeljac i vino. Odvojite 1 i 1/2 žlice sokova od pečenja. Popržite brašno u loncu 1 do 2 minute pa ulijte sok od pečenja miješajući da ne bude grudica pa potom polako ulijte i temeljac s vinom. Kuhajte 8 do 10 minuta ili dok se ne zgusne. Poslužite umak s mesom i krumpirom.